Šta se dešava kada progutamo žvaku?

Ukoliko progutate žvaku biće potrebno 7 godina da ona prođe kroz vaš digestivni sistem dok će se u najgorem slučaju obmotati oko vašeg srca, ili barem tako kažu. Međutim, u pitanju je urbani mit.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.09.2012.

19:50

Default images

Šta se zaista desi ukoliko progutate žvaku?

Žvakaće gume prave se od gumene osnove, zaslađivača, boja i sastojaka koji joj daju ukus.

Gumena osnova je nejestiva, a u većini slučajeva želudac nije u stanju da razgradi žvaku kao što je to slučaj sa ostalim namirnicama.

Međutim, postoji drugi način na koji se digestivni sistem obračunava sa stvarima koje progutamo. Nakon svega, tokom života u organizam unesemo popriličan broji stvari ne mogu da se u potpunosti svare.

Želudac ih samo pomera kroz creva sve dok ne stignu do samog kraja kada ih izbacimo prirodnim putem. Iako je žvakaća guma poprilično lepljiva, ona ipak nije dorasla digestivnom sistemu.

Sistem ipak može biti pogođen žvakaćom gumom ukoliko su u pitanju veće količine. To izaziva zastoj uglavnom kod male dece čija su creva znatno manja, ali to je izuzetno retko.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: