Vakcine protiv raka grlića materice

Evropski centar za kontrolu bolesti (ECDC) preporučio je 5. septembra da se sve devojčiče od 10 do 14 godina vakcinišu protiv humanog papiloma virusa (HPV), čiji neki tipovi izazivaju rak grlića materice

Izvor: B92

Sreda, 05.09.2012.

18:14

Default images

Ova agencija time je, na osnovu rezultata vakcinacije iz prethodnih godina, zadržala preporuku o potrebi vakcinisanja koju je dala 2008. godine, prenosi Beta pozivajući se na portal EurAktiv Srbija. Međutim, sada je posebno nažnačeno da je potrebno uložiti napor da se vakcinišu sve devojčice uzrasta od 10 do 14 godina.

U novoj preporuci, ECDC je naveo i da treba da se dodatno istraži da li su potrebne tri doze, kako se sada preporučuje, ili je dovoljna samo jedna.

U Srbiji su registrovane obe vakcine protiv HPV-a koje se primenjuju u EU - Gardasil kompanije Merk (Merck) i Servariks (Cervarix) Glakso Smit Klajna (Glaxo Smith Kline), ali celu cenu plaća korisnik, a kako prenosi EurAktiv, trenutno ih nije ni lako naći u ponudi u Beogradu.

U izveštaju ECDC-a navodi se da se od 29 zemalja članica EU, Norveške i Islanda, program vakcinacije protiv HPV virusa sprovodi u 19 zemalja, ali da stopa vakcinacije varira između 17 i 84 odsto.
Efikasnost jedne od vakcina - Gardasil - isprobana je i na dečacima i pokazalo se da je efikasna kao i kod devojčica, ali da dečaci imaju manju korist od vakcine u pogledu prevencije raka.

"Zaključak ECDC je da je malo verovatno da bi uključivanje dečaka u program vakcinacije opravdalo troškove. Bolje je usmeriti javna sredstva na vakcinisanje svih devojčica", izjavio je direktor ECDC Mark Šprenger (Sprenger).

Prema njegovim rečima, ovo pitanje se ponovo može razmotriti kada cena vakcinacije opadne.

Rak grlića materice je drugi po učestalosti kod žena uzrasta između 15 i 44 godine u EU, odmah iza raka dojke - svake godine otkrije se 33.000 slučajeva, a 15.000 žena umre od ove bolesti.

Prema podacima Gradskog instituta za javno zdravlje Beograda, stope oboljevanja i umiranja od raka grlića materice u Srbiji su među najvišima u Evropi.

Prema podacima Instituta, u Srbiji je rak grlića materice po učestalosti oboljevanja drugi, a po učestalosti umiranja četvrti maligni tumor među ženama - dijagnoza se godišnje postavi kod oko 1.400 zena, dok više od 500 žena svake godine umre od raka grlića materice.

Rak grlića materice se može sprečiti ili izlečiti kada se problem otkrije na vreme ali, kako se navodi na sajtu Instituta, veliki broj žena se prvi put javi ginekologu kada bolest već uzme maha, pa je lečenje teško i neizvesno.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: