Kajsija - za zdravlje i dugovečnost

Vitalni stogodišnjaci iz pakistanske doline Hunza dobar su primer učinka prirodne medicine. Tajna njihove dugovječnosti krije se u jednoj voćki - kajsiji. Zdravstvene koristi ove voćke zaista su impresivne.

Izvor: B92

Nedelja, 22.07.2012.

16:02

Default images

Grickajući orahe i suve kajsije stanovnici doline Hunza doživeli su duboku starost. Iapk, uticaj moderne ishrane došao je i do ovih planinskih krajeva. Ulje koštica od kajsije koje se nekad koristilo za kuvanje sve je manje u upotrebi, a mlađi stanovnici sve su skloniji sedenju i neaktivnosti.

Lokalni doktor Kvadža Kan, izjavio je za britanski Independent: "Ovi su ljudi bili čudesno žilavi. Ako bi preživeli dečje bolesti, imali bi ekstremno dug i produktivan život".

Osim čistog vazduha i planinske klime uticaj kajsija i ulja iz njenih koštica često se povezivao sa veoma dugim i kvalitetnim životom pomenutih seljana.

Zdravstvene prednosti kajsije su prepoznate i na zapadu. Dobre su protiv zatvora, raznih kožnih problema, napetih mišića, bola u uhu, slabe probave...

Jedinjenje koje se dobija iz koštica kajsije i na hiljade drugih biljaka je amigdalin iz koga se jednostavnom ekstrakcijom dobija i Leatril ili B17. Oko ovoga se vodi žučna rasprava i kuju se teorije zavere.

Naime, iako je od 1971. zabranjen na području SAD-a, B17 neki nazivaju pravim lekom protiv raka. Do zabrane je došlo jer sadrži opasne doze cijanida. Ove tvrdnje neki stručnjaci odbacuju tvrdeći da je farmaceutskoj industriji stalo da isključi s tržišta sve prave, prirodne, efikasne i jeftine lekove.

Zdravstvene koristi kajsija o kojima nema spora:
- one su niskokalorične ali su bogate vitaminima A, B2, B3 i C, kao i sa korisnim prirodnim šećerima
- sadrže 10 puta više magnezijuma od ostalog voća
- poznati bliskoistočni lekar Avicena/Ibn Sina (980-1037) pisao je o čudesnoj lekovitosti ovog voća
- sok kajsije je izvrstan izvor kalcijuma i gvožđa i to je razlog zašto se preporučuje trudnicama i maloj deci. Prirodni 100% sok (150 ml) zadovoljava naše dnevne potrebe karotena
- suve kajsije (100-150 g na dan) preporučuju se deci i starijim osobama kao prirodni lek
- suve kajsije su bogate kalijum karbonatom potrebnim za ljude koji pate od raznih srčanih problema, posebno aritmije i HF
- poboljšane funkcije mozga zbog visokog sadržaja magnezijuma i fosfora. Ovi elementi mogu da pomognu u normalizaciji krvnog pritiska
- pozitivni učinci na našem oku. Kajsije sadrže dobre količine vitamina A pa mogu pomoći u poboljšanju vida
- sok može smanjiti kiselost u želucu i ublažiti simptome poput nadutosti
- čaj od kajsije ublažava bolove povezane s problemima probavnog sistema
- kajsija je savršen diuretik. Za maksimalan učinak preporučuje sei 70 do 80 g soka kajsije 6-7 puta dnevno

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: