Da li je meso loše po zdravlje?

Sve je više ljudi koji smatraju da je crveno meso loše za naše zdravlje. Da li je moguće jesti crveno meso i ostati zdrav?

Izvor: B92

Subota, 21.07.2012.

19:36

Default images

Pojedinci smatraju da crveno meso izaziva bolesti srca, gojaznost, rak i visok nivo holesterola. Koliko su tačne ove tvrdnje?

Mit: Crveno meso goji

Crveno meso je poput bilo koje druge namirnice, sadrži određeni broj kalorija. Što ga više jedete, unosićete više kalorija. Ipak, meso je znatno gušće u poređenju sa drugim namirnicama poput povrća i morskih plodova, ali to ne znači da ćete se ugojiti samo zato što ga konzumirate.

Potrebno je pojesti izuzetno velike količine mesa da bi došlo do preteranog gojenja, što se takođe odnosi i na druge namirnice.

Kao i sa svakom drugom namirnicom, ključna reč je umerenost. Crveno meso će biti zdravo ili nezdravo jedino u zavisnosti od načina pripreme a višak kilograma pojaviće se jedino ukoliko preterujete sa njegovom konzumacijom.

Mit: Crveno meso povećava nivo holesterola

Crveno meso poseduje masti. Mala količina masti može se uneti svakog dana u organizam, dok će povećani unos rezultovati viškom kilograma. Bitno je birati meso koje ne sadrži puno masnoće.

Međutim, holesterol iz životinja zdraviji je nego holesterol iz trans masti ili zasićenih masti iz biljaka. Ukoliko ste na dijeti, ne morati izbegavati crveno meso već sve one stvari koje idu uz njega kao što su razni prelivi, puter i majonez.

Svako preterivanje sa masnoćom povisiće holesterol. Ključno je da meso pripremate sa što manje ulja i da ne preterujete sa nezdravim dodacima.

Mit: Crveno meso je nezdravo

Crveno meso je odličan izvor proteina, vitamina B12, gvožđa i cinka. To znači da vas ono čini jačim, poboljšava i pojačava imunitet.

Konzumirajte meso kako bi povećali hemoglobin. Ono takođe popravlja oštećenja na mišićima.

Mit: Crveno meso je jedini izvor zasićenih masti

Crveno meso sadrži zasićene masti, međutim, ukoliko volite da vaše povrće obogatite puterom ili pavlakom, onda takođe unosite ove masti i bez crvenog mesa. Ove masti mogu da začepe arterije, što izazive probleme sa srcem.

Ukoliko iz vaše dijete izbacujete samo meso izgubićete i potrebne vitamine i proteine.

Mit: Crveno meso izaziva rak

Pojedina istraživanja sugerišu da crveno meso izaziva rak. Međutim, veliki broj ovih istraživanja ne obraća pažnju i na druge važne faktore poput toga da li učesnici dovoljno vežbaju i šta još konzumiraju pored mesa

Pojedine studije tvrde da pečenje mesa izaziva rak, što bi ako je istina, ugrozilo veliki broj osoba na planeti. Detaljnije posmatranje ovih istraživanja pokazuje da rak zapravo izazivaju kancerogeni koje stvara preterana toplota pečenjem bilo koje namirnice. Pojedina istraživanja čak su tvrdila da tost izaziva rak. Činjenica je da je površina bilo koje namirnice koja je ugljenisana pečenjem kancerogena.

Mit: Crveno meso je loše za srce

Ne postoji direktna veza između konzumacije mesa i bolesti srca. Konzumiranjem drugih namirnica takođe je moguće unosti nezdrave masti, sve dok ne preterujete sa crvenim mesom vaše zdravlje nije ugroženo.

Ukoliko konzumirate do 100 grama mesa svaki dan i upražnjavate umerenu fizičku aktivnost ne postoji nikakav rizik po vaše zdravlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: