Uskoro transplantacija bubrega u CG

Prva transplantacija bubrega u Kliničkom centru Crne Gore trebalo bi da bude urađena sredinom jula, pišu podgoričke "Vijesti".

Izvor: B92

Četvrtak, 21.06.2012.

14:45

Default images

Pozivajući se nezavisne izvore iz te zdravstvene ustanove, list navodi da se kao mogući datum pominje 13. jul, Dan crnogorske državosti i planirano je, kako se navodi, da tada bude urađeno i do 10 operacija.

"Potencijalni pacijenti se već pripremaju i očekujemo da sve bude kako treba", navodi list. Lekari podgoričkog Kliničkog centra, njih 22, ovih dana će otići na finalnu obuku u kliničke centre Zagreb i Rebro.

Planirano je da operacije vode hrvatski stručnjaci iz te oblasti, koji su od početka pripreme projekta transplantacije u Crnoj Gori uključeni u proces osposobljavanja kadra za izvođenje tih intervencija.

Hrvatska je u samom vrhu svetskih zemalja po broju urađenih transplantacija na milion stanovnika. Iz Ministarstva zdravlja nisu želeli da licitiraju sa datumima, pa su podsetili da je plan da se operacije urade do kraja godine.

"Da li će se ići sa transplantacijom tog datuma, zavisi od ispitivanja podudarnosti koja su neophodna pre same operacije. Do sada je osam parova podržalo projekat i pristalo da učestvuje u operacijama", kazali su "Vijestima" u Ministarstvu zdravlja.

Iz resora Miodraga Radunovića saopšteno je da uporedo rade na razvijanju transplantacije sa živih donora, ali i sa kadevera (preminuli davalac).

"Transplantacija organa predstavlja krunu zdravstvenog sistema i Crna Gora je spremna svojim kapacitetima da odgovori izazovu", poručeno je iz Ministarstva. Prvu transplantaciju pozdravilo je i crnogorsko Društvo za donaciju organa "Donor".

Predsednik Dragiša Boričić kazao je da je to dobro, jer pacijenti više neće morati da idu van države da bi bili operisani. Crnogorski pacijenti su operacije radili najčešće u Kliničkom centru Srbije, zatim u Moskvi, na VMA Beograd i u Pakistanu, podseća list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: