Loše navike izazivaju rak

Kancer bi mogao biti izbegnut u skoro 30 odsto slučajeva ukoliko se promeni način života, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) uoči svetskog dana borbe protiv kancera.

Izvor: Tanjug

Petak, 03.02.2012.

19:28

Default images

SZO podseća da se glavni rizici za nastanak ove opake bolesti - pušenje, gojaznost, nedovoljno konzumiranje voća i povrća, nedostatak fizičke aktivnosti, alkohol ili zagađenost vazduha u gradovima mogu izbeći.

Pušenje je najznačajniji kancerogeni faktor rizika i predstavlja 22 odsto uzročnika smrtnosti od ove opake bolesti.

SZO preporučuje da je radi prevencije potrebno otkloniti faktore rizika, kao i podvrći se vakcinaciji protiv virusa humani papiloma (HPV), uzročnika raka grlića materice, koji odnosi veliki broj žrtava u zemljama u razvoju, a izlaganje Suncu u vreme letnjih vrelina smanjiti na mininum.

Prema podacima ove zdrastvene insititucije u 2008. u svetu je umrlo od raka 7,6 miliona ljudi, što je 13 odsto uzročnika smrti.

Rak pluća, želuca, jetre,debelog creva i dojke su najzastupljeniji oblici ove teške bolesti.

U siromašnim zemljama najčešći uzročnici raka su virusi hepatis B i HPV.

Broj umrlih od raka najviši je u zemljama "trećeg sveta" u kojima 70 odsto stanovništva umire od kancera.

Prema predviđanjima SZO mortalitet čiji je uzročnik kancer nastaviće da se povećava i 2030. premašiće brojku od 13,1 miliona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: