Ishranom do zdravih jajnika

Konzumiranjem zdrave hrane možete smaniti rizik od dobijanja sindroma policističnih jajnika (PCOS = engl. policystic ovary syndrome).

Izvor: B92

Petak, 02.12.2011.

09:25

Default images

Šta je PCOS?

Policistični jajnici su čest poremećaj, koji pogađa od 5 do 10% žena u reproduktivnom dobu. Dok se ovaj sindrom ne može sprečiti, može se smanjiti rizik od komplikacija tako što ćete napraviti neke promene u vašoj ishrani.

15 do 20% dnevnih kalorija trebalo bi da unosite kroz nemasne proizvode i proteine

Dobri primeri proteinskih namirnica su riba, mahunarke, neka živina i nemasno meso. Smanjite unos visokoproteinske hrane životinjskog porekla koje sadrže visoke nivoe zasićenih masti i holesterola; ograničite konzumiranje masnog mesa, punomasnog mleka, piletine sa kožom, tvrde sireve, pavlaku i maslac. Ove namirnice povećavaju rizik od dobijanja srčanih oboljenja, koji je već povišen kod osoba sa policističnim jajnicima.

Jedite umerenu količinu ugljenih hidrata

45 do 50% od ukupnog broja dnevnog unosa kalorija dolazi iz ugljenih hidrata. To pomaže d kontrolisanju nivoa glukoze u krvi. Jedite vlaknaste ugljene hidrate, kao što su integralne žitarice, krompir / slatki krompir, kukuruz, povrće i sveže ili sušeno voće (u umerenim količinama). Uzmite u obzir i manje uobičajene žitarice poput ječma, heljde, kuine... Sveže voće i povrće su odličan izvor kalijuma, koji može koristiti ženama sa policističnim jajnicima i visokim krvnim pritiskom.

Ograničite unos rafinisanih ugljenih hidrata

Ovo uključuje beli hleb, krekere i žitarice, peciva i kolače napravljene od belog rafinisanog brašna, kao i instant žitarice. Rafinisani šećer i hrana koja sadrži šećer su med, džem, slatkiši, deserti, sladoled i zaslađena pića, kao što su bezalkoholna i ledeni čajevi. Izbegavajte hranu bogatu ugljenim hidratima, jer ona povećava nivo šećera u krvi i dovodi do preterane proizvodnje insulina, koji može da utiče na pojavu PSOS.

Obratite pažnju koje vrste masti konzumirate

Smanjite ili potpuno izbacite unos zasićenih masti jer one povećavaju rizik od srčanih oboljenja i dijabetesa, koji je već povišen kod žena sa policističnim jajnicima. Značajni izvori zasićenih masti su mesne prerađevine, punomasno mleko i punomasno mleko na bazi mlečnih proizvoda (sir, jogurt, pavlaku i puter), kokosovo ulje, kokosovo mleko i kokos krem, ulja palmine koštice (takođe poznata kao biljna mast), margarini i kakao buter, koji se nalaze u čokoladi.

Isto važi i za trans masne kiseline

Trans masti treba da čine manje od 1% od ukupnog broja dnevnog unosa kalorija. Smanjite hranu koja sadrži masti ili hidrogenizovana ulja, teške margarine, pite, kolače, keks i kokice. Opredelite se za poluzasićene masti koje se nalaze u suncokretu, susamu, kukuruzu i ulju od grožđa, većini semena, orasima i brazilskom orahu...

Holesterol i omega-3 masne kiseline

Jedite manje od 300 mg holesterola dnevno ograničavanjem žumanca na manje od 4 puta nedeljno. Školjke, masno meso, živine sa kožom, puter, pavlaka i svi mlečni proizvodi, takođe, treba da se ograniče. Vaša ishrana treba da sadrži omega-3 masne kiseline koje štite od bolesti srca. Da bi ste se snabdeli ovim masnim kiselinama jedite prirodno masne ribe kao što su sardine, losos, srdele, pastrmke, skuše.

Pojačajte unos B vitamina

Folna kiselina i ostali B vitamini mogu da smanje rizik od srčanih bolesti, koje su povišene kod žena sa policističnim jajnicima. Bogati izvori folata, prirodog ekvivalenta folne kiseline, uključuju doručak obogaćen žitaricama i zelenim lisnatim povrćem, kao što je brokoli, spanać i kelj. Sve žene u reproduktivnom dobu treba da jedu najmanje 400 mikrograma folne kiseline dnevno. To je važno zbog smanjena rizika od defekta neuralne cevi kod fetusa. Teško je snabdeti organizam dovoljnim količinama folne kiseline iz hrane, tako da se obično koriste suplementi.

Jedite zdravo i čuvajte telo i jajnike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: