Uspeh nove operacije raka dojke

Nova manje agresivna operacija raka dojke, koju još ispituju američki hirurzi, verovatno će izmeniti način na koji hirurzi leče ranu fazu raka dojke koji se proširio na limfne žlezde.

Izvor: B92

Sreda, 23.02.2011.

15:57

Default images

Kada se rak dojke proširi na limfni sistem, hirurzi obično operacijom uklanjaju i veliki broj limfnih žlezda ispod pazuha, kako bi eliminisali sve ćelije raka.

Procedura daje dobre rezultatae, ali može izazvati stalne komplikacije kao što je bol u ramenu ili stalno i bolno oticanje ruke.

Jedna nova metoda sada pokazuje da operativno uklanjanje tolikog broja limfnih žezda nema nikakvu prednost.

Ti nalazi bi mogli značiti velike promene u operacijama raka dojke, preneo je "Glas Amerike".

Doktor Armando Đuliano u Institutu za lečenje raka "Džon Vejn" u Kaliforniji, otkrio je da se rak može eliminisati i sa manje agresivnom operacijom.

Uklanjanje manjeg broja limfnih žlezda znači i manje bola, manje bolesti. To je procedura nakon koje pacijent isti dan ide kući, kaže doktor Đuliano.

Agresivnija operacija zahteva da pacijent ostane u bolnici jedan ili dva dana, i ona znači i veći bol posle operacije.

Doktor Đuliano i istraživači u nekoliko najboljih američkih centara za lečenje raka pratili su godinama oko 900 pacijenata kod kojih se rak dojke proširio na samo jednu ili dve limfne žlezde.

Polovina njih je bila podvrgnuta radikalnijoj operaciji, dok su ostali bili podvrgnuti jednostavnijoj proceduri. Obe grupe su bile podvrgnute zračenju i hemoterapiji.

Bez obzira koju su operaciju imali, 92 odsto njih je preživelo pet godina ili duže. Čak i žene koje su imale samo manje agresivnu proceduru bile su isto toliko dobro kao i one koje su imale radikalniju operaciju, kaže doktor Đuliano.

Istraživači kažu da je kombinacija hemoterapije i zračenja sa jednostavnijom operacijom zaslužna za veliki procenat uspeha ove manje radikalne procedure.

Neki stručnjaci kažu da će ova studija verovatno izmeniti način kojim hirurzi leče ranu fazu raka dojke koji se proširio na limfne žlezde. Ali, drugi stručnjaci za rak, i njihovi pacijenti, traže dodatne dokaze pre nego izmene standardnu praksu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: