Telo signalizira bolest

Pravovremeno uočavanje promena u organizmu, uz dobar klinički pregled, važno je za rano otkrivanje bolesti.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.10.2010.

08:12

Default images

Telo često samo signalizira bolest, ali prvi simtpomi mahom ostanu neprepoznati. Ljudi ih nekad zanemaruju, nekada pogrešno tumače. Pravovremeno uočavanje promena u organizmu, uz dobar klinički pregled, važno je za rano otkrivanje bolesti. Ali, lekari se žale da je najveći problem u ordinacijama da od pacijenta dobiju dobru anamnezu, da precizno utvrde na koje se to tegobe žale.

Predstavljamo vam neke od najčešćih simptoma koji mogu da vas dovedu u nedoumicu i tumačenje lekara o mogućim bolestima koje stoje iza tih znaka.

Bol u grudima

Ako se ovaj bol javi kao odgovor na veći napor, ili uzbuđenje, a razlikuje se od bolova kakve je pacijent pre toga imao, svakako treba da ode kod lekara - kaže za „Novosti“ dr Siniša Pavlović, kardiolog i direktor Poliklinike Kliničkog centra Srbije. - Postoji mogućnost da bolovi budu nespecifični kada pacijent dođe kod kardiologa, ali se ispostavi da bol ima veze sa oboljenjima jednjaka, bronhija, želudačnom kilom. Čak se i pri velikom skoku krvnog pritiska oseća nelagodnost u grudima, dok bol prilikom infarkta pacijenti opisuju kao veoma intenzivan, razdirući.

Dr Pavlović navodi da žene mnogo češće ne prepoznaju taj bol i nerado dolaze kod lekara, dok muškarci dolaze i „za svaki slučaj“.

Trnci u rukama

Trnjenje u rukama i nogama je uglavnom posledica lošeg snabdevanja krvlju sitnih nerava koji inervišu mišiće ruku i nogu - navodi dr Nevena Dimitrijević, specijalista opšte medicine u Domu zdravlja „Voždovac“. - Treba obratiti pažnju na to da li je ovaj osećaj nastao naglo ili postepeno, da li je ruka ili noga prethodno bila u prinudnom položaju. Važno je u kom delu ruke ili noge postoji ovaj osećaj, kako se prostire, koji je intenzitet, kao i da li je taj intenzitet konstantan, ili se menja (smanjuje ili povećava).

Iako trnci u rukama, naročito ako su samo u levoj ruci, nekada ukazuju na srčane probleme, dr Siniša Pavlović napominje da iste simptome mogu da daju i drugi poremećaji. Trnjenje u ruci koje ide ka vilici može da bude vezano za probleme s kičmom. Trnjenje obe ruke najčešće je povezano s poremećajima u vretanom delu kičme.

Modrice

Ove promene su rezultat pucanja malih krvnih sudova koji se nalaze u koži. Mogu da se jave zbog urođene slabosti ovih krvnih sudova, ili kao posledica bolesti nekih ćelija krvi, ili oboljenja krvnih sudova. Za ovo je takođe bitno zapaziti da li su krvni podlivi počeli da se pojavljuju iznenada, ili je osoba uvek bila sklona ovoj pojavi.

Lekari kažu da uzrok modrica može da bude veoma raznolik, od imunološke reakcije na virusnu infekciju, preko nedostatka vitamina K i poremećaja zgrušavanja.

Tremor

Tremor je simptom oboljenja centralnog nervog sistema i njegovu pojavu treba istraživati u domenu neurologije. Izuzetak je drhtanje ruku, uz preznojavanje, malaksalost i pomućenje svesti, što zajedno nastaje kao rezultat stanja hipoglikemije, na šta naročito treba obratiti pažnjupacijentima koji boluju od šećerne bolesti. Naročitu pažnju treba da obrate oni dijabetičari koji su na intenzivnoj terapiji insulinom, jer su česte hipoglikemije kod njih pokazatelj loše regulacije šećera.

Vrtoglavica

Vrtoglavica je vrlo neprijatan osećaj, ali krajnje nespecifičan - kaže dr Dimitrijević. - Može da bude simptom neurološkog oboljenja, ali i kardiovaskularnog, hormonskog poremećaja, oboljenja kičme, očiju ili obične hipotenzije. Najčešće je jedan od pratećih simptoma neke bolesti, pa ga treba ozbiljno shvatiti i ispitivati.

Dr Dušan Pavlović, otorinolaringolog iz „Centra za sluh i ravnotežu“, kaže da je vrtoglavica najčešće posledica oboljenja unutrašnjeg uva u kojem je smešteno čulo za ravnotežu. Najčešći uzrok su bezazlene položajne vrtoglavice. Ukoliko se javi glavobolja, ili neki drugi neurološki simptom potrebno je hitno se obratiti lekaru, jer nekad vrtoglavica može da bude i jedan od prvih simptoma moždanog udara. Zabluda je da su vrtoglavice posledica „problema sa vratnom kičmom“.

Zujanje u ušima

Ova pojava je obično posledica oštećenja slušnih ćelija, to jest oslabljenog sluha - kaže dr Dušan Pavlović. - Slušne ćelije obično stradaju nakon izloženosti buci ili zbog štetnog dejstva ototoksičnih lekova ili usled starenja. Od specifičnih oboljenja koja dovode do zujanja tu je i akustički tumor - ovo je benigni tumor, ali nezgodne lokalizacije čiji je obično jedini i prvi simptom upravo jednostrano zujanje. Zbog toga je neophodno svako jednostrano zujanje ispitati kako bi se ustanovio pravi uzrok.

Učestalo mokrenje

- Ova pojava ima različito značenje kod žena i muškaraca, kod mlađih ili starijih osoba - kaže dr Nevena Dimitrijević, specijalista opšte medicine. - Sam po sebi ovaj simptom nije dovoljan da bi se zaključilo o kakvom se poremećaju radi. Neophodno da pacijent osim toga dobro registruje: koliko je često mokrenje, da li ga potreba za mokrenjem budi iz sna, kolika je količina izbačene tečnosti pri mokrenju, da li ima bol ili peckanje pri mokrenju, ili možda osećaj neispražnjene bešike. Bitno je i da li je mokraća svetla ili tamna, ima lividljive sveže krvi ili ugrušaka u njoj, kao i to da li ima intenzivan miris. Treba uraditi ultrazvuk, mikrobiološki i običan pregled urina.

Izvor: Angelina Radulović, Novosti.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: