HPV i karcinom glave i vrata

HPV pozitivni i HPV negativni karcinomi glave i vrata po svojoj prirodi su dve različite bolesti s različitom prognozom. HPV pozitivni karcinomi imaju bolju prognozu lečenja.

Piše: Anka Dorić, dr. med.
Izvor – Magazin VITA

Izvor: B92

Petak, 25.12.2009.

13:30

Default images

U Evropi se godišnje pojavi oko 15 hiljada novih slučajeva karcinoma glave i vrata, a od te bolesti umire godišnje oko 70 hiljada ljudi. Karcinom najčešće zahvaća usne i usnu duplju, ždrelo i krajnike, sinuse i grkljan, ali i pljuvačne žlezde, štitastu žljezdu i samu kožu. Tri glavna faktora rizika ove ozbiljne bolesti su HPV infekcije, pušenje i alkoholizam.

Galopirajućem porastu broja obolelih, na žalost, doprinosi i nedostatak informisanosti. Bolje poznavanje posledica, simptoma i faktora rizika, informisanost o najnovijim dijagnostičkim, ali i inovativnim terapijskim mogućnostima koje su naročito uspešne kod obolelih od HPV pozitivnih karcinoma glave i vrata pomoglo bi u sprečavanju i lečenju.

Povezanost s HPV-om

HPV karcinomi predstavljaju 25 posto svih karcinoma glave i vrata, dok 75 posto ostalih nastaje zbog štetnih posledica konzumiranja alkohola i duvana.

Osobe obolele od karcinoma glave i vrata kojima je dokazano prisustvo HPV virusa imaju bolji odgovor na lečenje hemo i radioterapijom u poređenju s obolelima čiji su rezultati testiranja negativni na HPV.

Saznanje o povezanosti virusne zaraze HPV-om i uticajem zaraze onkogenim tipovima HPV (16, 18, 31, 33. i sl.) u nastanku nekih karcinoma najpre je prikazana na primeru obolevanja stotine hiljada žena od raka grlića materice. Ta veza poslednjih godina je prepoznata i dokazana kod velikog broja pacijenata obolelih od karcinoma glave i vrata, pa se danas zna da 25 posto tih karcinoma nastaje kao posledica prolongirane zaraze onkogenim tipovima HPV-a.

Prema studiji profesora Kevina J. Kulena i saradnika, direktora Greenbaum Cancer Centra, američkog Univerziteta Maryland, i vođe Onkološkog naučnog istraživanja za karcinome glave i vrata nedvosmisleno je potvrđeno da bolesnici oboleli od HPV pozitivnih karcinoma usne šupljine i ždrela imaju daleko bolju prognozu ozdravljenja posle uspešno sprovedene terapije od bolesnika obolelih od HPV-negativnih karcinoma.

Najnovija saznanja širom sveta upućuju da bi jedan od glavnih razloga porasta HPV pozitivnih karcinoma (baze jezika i krajnika) trebalo tražiti u sve češćem praktikovanju oralnog seksa, padu starosne granice upuštanja u seksualne oralne odnose i povećanom promiskuitetu, naročito u poslednjih dvadesetak godina.

S druge strane, činjenice ukazuju da je porast obolevanja od tzv. HPV negativnih karcinoma glave i vrata, naročito baze jezika i krajnika povezan s pozitivnim epidemiološkim podacima o redovnom i povećanom konzumiranju alkohola i duvana kod osoba koje obolevaju češće od ove vrste karcinoma. I ove činjenice su potvrđene na osnovu rezultata dveju opsežnih studija koje su dale isti zaključak da obolevanje, kao i prognoza preživljavanja i izlečenja od karcinoma glave i vrata zavisi od uzroka koji je do karcinoma doveo i da je kod HPV pozitivnih i HPV negativnih karcinoma reč o biološki dve različite bolesti, što je važno saznanje jer se kod te dve bolesti mora sprovoditi različita terapija, a i preživljavanje se razlikuje te su prognoze bolje za one koji boluju od HPV pozitivnih karcinoma, nego onih drugih.

Kako do dijagnoze

Na pitanje zašto se HPV pozitivni karcinomi glave i vrata daleko bolje i uspešnije leče od HPV negativnih karcinoma, još uvek nema naučnih odgovora, ali postoji opravdani strah da će orofaringealni karcinom, koji je danas jedan od najbrže rastućih karcinoma, biti predstavnik potencijalne epidemije, tj. jedan od najčešćih karcinoma u savremenoj onkološkoj praksi. Rak zahvata sluznice na početku disajnog i sistema za varenje, a lokalizacija i intenzitet simptoma u početku bolesti često su nespecifični (poput glavobolje, stalno začepljenog nosa, učestalih krvarenja iz nosa, teškoća pri gutanju i žvakanju uz bolove koji sevaju prema uvu, produženu promuklost i promene boje glasa, povećanje tonzila i limfnih čvorova u regiji glave i vrata, pojava belih i crvenih mrlja na sluznici usne duplje (leuko i eritro-plakije), pa ih obolele osobe često previde i zanemare.

U dijagnostičke svrhe se osim odlaska na pregled lekaru opšte medicine, stomatolozima i specijalistima ORL i maksilofacijalne medicine koristi niz tehnika i metoda među kojima su značajne i nezaobilazne: uzimanje brisa sluznice na HPV-DNA test, laringoskopija, uzimanje uzoraka za biopsiju radi patohistološke dijagnoze tumora, i niz tehnika kojima se utvrdi proširenost i stadijum bolesti, poput CT snimaka, magnetske rezonance, ultrazvuka i PET (pozitron-emisione tomografije).

Pametni lekovi

Za što uspešnije lečenje ovih bolesti neprocenjiva je uska saradnja zdravstvenih stručnjaka raznih specijalnosti. Izbor prave terapije zavisi od stadijuma i lokalizacije bolesti i zasniva se na više opcija, od hirurškog odstranjenja tumora, uklanjanja metastatskih limfnih čvorova i rekonstruktivnih zahvata. Uz to se primenom zračenja moduliranog intenziteta uništavaju tumorske ćelije, a njihov rast se koči i citotoksičnim lekovima.

U novije vreme se hirurškoj i radio-hemoterapiji pridružila i imunoterapija.

Reč je o lečenju tzv. pametnim lekovima, infuzijama monoklonskih antitela koja deluju specifično na tumorske ćelije ciljano ih uništavajući, a ne napadajući zdrave, tako što inhibiraju receptore tzv. epidermalnog faktora rasta. Njen uspeh je upravo u manjim oštećenjima tkiva i smanjenju neželjenih nuspojava, kakve su česte kod radio i hemoterapije.

Prevencija vredi zlata

Nedostatak znanja jedna je od najslabijih karika u borbi s ovom bolesti. Pokazalo je to i veliko istraživanje poznato pod međunarodnim nazivom ‘’About Face’’ ('O licu') sprovedeno u 7 zemalja Evrope i pod stručnim patronatom Evropskog udruženja za bolesti glave u vrata. Samo 15 posto anketiranih osoba zna da HPV može da utiče na ovu bolest, 70 posto ih ne zna da su izlaganje suncu i životno doba iznad 40 godina faktori rizika koji utiču na povećanu pojavu obolevanja, 14 posto i 18 posto prepoznalo je začepljenost nosa i bolove u uhu kao upozoravajuće simptome.

A upravo rano prepoznavanje bolesti i rani početak terapije moglo bi da spasi mnoge živote, jer terapijski algoritam lečenja raka glave i vrata ponajviše zavisi od stadijuma u kojem je bolest dijagnostikovana i o konkretnoj lokaciji s obzirom na zahvaćene organe i tkiva glave i vrata.

Rizična ponašanja

Pojava pozitivnih HPV karcinoma glave i vrata dovodi se u vezu s povećanom učestalošću praktikovanja oralnog seksa kod mlađih osoba. U prošlosti ova bolest je bila bolest osoba starijeg životnog doba, dok poslednjih nekoliko godina obolevaju uglavnom mlađe osobe, belci, intelektualci, s dokazanom HPV zarazom u obriscima ždrela i usne šupljine, s manjom učestalošću konzumiranja alkohola i duvana, a u čijim je uzorcima tkiva uzetog biopsijom nakon operacija karcinoma glave i vrata dokazan pozitivan nalaz na onkogene tipove HPV virusa.

+ Muškarci obolevaju gotovo 3 puta češće od žena

+ Bolesnici s karcinomima glave i vrata morali bi da obave rutinsko testiranje na HPV

MAGAZIN VITA U NOVOM BROJU DONOSI:

- Inkontinencija - O čemu žene ćute

- Nove metode LIPOSUKCIJA

- Dečje zarazne bolesti

- Polna (ne)moč - Pomažu li tablete

- Dijabetes - Dijagnoza, pomoć i prevencija

- OSTEOPOROZA, čvrste kosti - siguran oslonac

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: