Vinsko sirće razgrađuje masti

Vinsko sirće jedno je od najboljih prirodnih "oružja" za borbu protiv prekomernih kilograma, tvrde japanski naučnici.

Izvor: B92

Petak, 10.07.2009.

16:16

Default images

Vinsko sirće od davnina je poznato kao začin salatama i jelima od ribe, ali poznato je i kao narodni lek. Novo istraživanje sprovedeno u Japanu dokazuje da sirćetna kiselina ubrzava razgradnju masnih naslaga u organizmu čak i do 10 posto što će svakako obradovati mnoge ljude koji se bore s prekomernim kilogaramima.

Vinsko sirće pravi se od crnog ili belog vina, a što je vino kvalitetnije, to će i sirće biti bolje. Vinsko sirće sadrži sledeće minerale i elemente u tragovima: kalcijum, magnezijum, kalijum, fosfor, gvožđe i bakar.

Poznato je da određene količine crnog vina deluju povoljno na kardiovaskularni sistem. Zaštitno delovanje vina na kardiovaskularni sistem pripisuje se stvari nazvanoj resveratrol, koja se nalazi u crnom grožđu. Ova fitohemikalija ima snažno antioksidativno delovanje, a ujedno je i nosilac boje vina.

Ista fitohemikalija nalazi se i u vinskom sirćetu.

Vinsko sirće koristi se kao začin i konzervans, a poznat je i po svom antiseptičnom i protivupalnom delovanju u narodnoj medicini. Poznato je da vinsko sirće ima antibakterijsko delovanje, zavisno od koncentraciji. Od davnina je u narodnoj medicni vinsko sirće poznato kao sredstvo za ispiranje rana, dezinfekciju posekotina, za obloge kod udaraca i nagnječenja, dezinfekciju kože, kod upala i povišene temperature, za ispiranje usne šupljine i inhalacije kod prehlade.

Studija je objavljena u naučnom magazinu Journal of Agricultural and Food Achumulation.

www.sarajevo-x.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: