Oni su alarm: Neočekivani simptomi dijabetesa na koje morate obratiti pažnju

Ovo su rani simptomi dijabetesa koje najčešće ignorišemo. Vreme je da se to promeni.

Izvor: centarzdravlja.hr

Ponedeljak, 09.01.2023.

12:20

Oni su alarm: Neočekivani simptomi dijabetesa na koje morate obratiti pažnju
Foto:Kateryna Novikova/Shutterstock

U zavisnosti od toga koji tip dijabetesa imate, može proći od nekoliko dana do nekoliko godina a da se ne pojavi ni jedan jedini simptom. Kod dijabetesa tipa 1 simptomi se obično javljaju naglo, dok kod tipa 2 to nije slučaj.

Tipičnim simptomima smatraju se oni poput pojačane žeđi i mokrenja, ali postoje i manje očiti, neuobičajeni i neočekivani simptomi koje ni jednog trenutka nećete povezati sa dijabetesom. Ono što je najbitnije je sledeće - obratite pažnju na njih jer ćete jedino tako uspeti da prepoznate dijabetes, a samim tim ćete smanjiti i rizik od komplikacija.

Paradentoza

Paradentoza je ozbiljan oblik bolesti desni kod koje se desni odvajaju od zuba, što može uzrokovati njihovo klimanje ili čak ispadanje. Parodentoza je dva do tri puta češća kod osoba koje boluju od dijabetesa i mnogo brže napreduje u ovom slučaju.

Promene na koži

Određena stanja na koži mogu biti prvi znak dijabetesa. Kao najočigledniji primer vam navodimo akantozu. U pitanju je tamna, “baršunasta”, često zadebljana mrlja na koži koja se obično razvija na mestima poput prednjeg dela vrata, područja gde se ruka spaja sa ramenom i na preponama. Mrlje se takođe mogu pojaviti na rukama, stopalima, laktovima i kolenima.

Druge promene na koži mogu podrazumevati zadebljanja zbog kojih koža deluje ukočeno i kruto, a javljaju se na nadlaktici, čelu, stopalima ili prstima. Često se dešava i da se jave čvrste izrasline sa crvenim vrhom. One se najčešće pojavljuju na stopalima, rukama i nadlakticama. Ove promene na koži javljaju se kod osoba koje boluju od dijabetesa tipa 1.

Česte infekcije

Osobe koje boluju od dijabetesa imaju povećan rizik od razvoja infekcija. To može uključivati ​​bakterijske infekcije. Gljivične infekcije takođe mogu biti česte. Obično su uzrokovane kandidom.

Kod ljudi obolelih od povišenog šećera u krvi posebno česte su i infekcije urinarnog trakta. Česte infekcije se javljaju kao posledica visokog nivoa šećera u krvi koje je idealno za stvaranje dobrog okruženja za rast bakterija.

Naglo pogoršanje vida

Određene promene i naglo pogoršanje vida mogu upućivati na povišen nivo šećera u krvi. Konstantno visok šećer može oštetiti očno dno i može prouzrokovati promene koje utiču na samu dioptriju. Vid se vremenom može pogoršati do te mere da se pojavljuju tamne mrlje koje dodatno ometaju čitanje i obavljanje osnovnih potreba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: