Hara opasn virus po vrtićima, najviše napada bebe i decu do dve godine VIDEO

Epidemije šarlaha i streptokoke proglašene su u dva beogradska vrtića. Ovaj period godine “pogodan” je za širenje virusa, a među decom sada hara i sin-cici-jalni virus koji najviše napada bebe i decu do dve godine.

Izvor: B92, TV Prva

Četvrtak, 08.12.2022.

19:44

Hara opasn virus po vrtićima, najviše napada bebe i decu do dve godine VIDEO
Foto:Printscreen/TV Prva

Čekaonice u Domovima zdravlja punije su nego inače. Deca predškolskog i školskog uzrasta dolaze zbog respiratornih virusnih infekcija, stomačnih virusa, bakterijskih upala grla, a javljaju se i slučajevi varičele. A ako dete ima upalu grla praćenu ospom, napao ga ja šarlah.

"Ospa je karakteristična. Deca se pre svega žale na bol u grlu, otežano je gutanje, povišena telesna temperatura koja ide čak do 39, 40. Deca su malaksala, žale se na glavobolju, čak nekad i na mučninu, čak i povraćaju i imaju tu ospu koja počinje od lica, od obraza. Javlja se čak i belilo oko usana i jezik je malinast, znači crvene boje. Nakon perioda, prolaska ospe, kreće i perutanje", rekla je dr Aneta Jovanović .

Šarlah je zarazno oboljenje i prenosi se kapljičnim putem tako da i odrasli treba da budu na oprezu. Terapija traje deset dana, a od lekova su neophodni samo antibiotici. A od napada virusa nisu izostavljene ni bebe koje su na udaru sincicijalnog virusa.

"Virus počinje tako što najčešće se malo dete zarazi od brata ili sestre koje ide u kolektiv i donese bebi. Beba počinje sa sekrecijom iz nosa, kijanjem, kašljucanjem a kako bolest progredira dolazi do upale malih disajnih puteva", rekla je Aneta Jovanović.

Zaštita od virusa je moguća redovnim pranjem ruku, dezinfekcijom površina, provetravanjem prostora, a poseban akcenat je na kvalitetnoj ishrani.

"Deci je jako važno nuditi češce voćne užine i što više čorbaste hrane kojima treba dodavati što više raznovrsnog povrća. 02:20, 02:31 Osim toga, pogotovo za malu decu, uzrasta do 4 godine se preporučuju masni mlečni proizvodi koji u sebi imaju izrazitu količinu vitamina D", rekao je nutricionista Banduka Todorović .

Ako se dete ipak zarazi, važno je da se povuče iz kolektiva čim se pojave prvi simptomi. Ubrzano disanje, odbijanje tečnosti i hrane, temperatura koja ne pada, znaci su da je vreme da se poseti pedijatar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: