Di Đovani za B92.net: "Dolazi budućnost bez duvanskog dima" FOTO

Primarni uzrok bolesti povezanih sa pušenjem je visok nivo toksičnih materija koje najčešće nastaju kada se cigareta zapali.

Izvor: B92

Sreda, 30.11.2022.

09:28

Di Đovani za B92.net:
Foto: Promo

Međutim, uprkos svim dokazima, većina pušača i dalje nastavlja da konzumira cigarete, jer, kako kažu, nekima je to, jednostavno deo rutine.

Kako bi izgradili "budućnost bez dima", kompanija Filip Moris je pokrenula velike promene unutar svoje organizacije, ali indirektno i cele duvanske industrije. Naime, ova kompanija primenjujući nove tehnologije i nauku kako bi onima koji ne žele da se odreknu nikotinskih prozvoda omogućila čitavu liniju "boljih alternativa od nastavka pušenja cigareta".

Upravo je to bila tema pete konferencije "Tehnovejšn" u organizaciji ove komapnije koja je okupila predstavnike 23 zemlje kako bi diskutovali o konceptu smanjenja štetnosti i presudnoj ulozi koju inovacije i nauka imaju za bolji život.

Ova duvanska kompanija u svom naučno-istraživačkom centru poznatom po imenu "Kocka” u švajcarskom gradu Nojšatelu kontinuirano od 2008. godine radi na inovativnim proizvodima. Do danas su uložili preko 9 milijardi dolara u istraživanje, razvoj i komercijalizaciju.

"Vremenom, svaka inovacija, napreduje i postaje sve bolja i bolja. Pogledajte kako su se vremenom menjali mobilni telefoni, isto je i sa našim proizvodom IQOS, čiji razvoj zahteva konstantno ulaganje u istraživanja i tehnologiju, uz veliku podršku nauke. Na globalnom tržištu se nalazi sedam verzija ovog proizvoda, jer svaki put smo, slušajući naše korisnike, uspevali konstantno da ga unapredimo. Na primer, novi napredniji model našeg uređaja za zagrevanje duvana više neće morati da se čisti jer smo primenili novu tehnologiju zagrevanja, a iskustvo u konzumaciji je ostalo isto. Tehnologija se ne zaustavlja, ona stalno napreduje", rekao je za B92.net potpredsednik za međunarodne komunikacije kompanije "Filip Moris” Tomaso di Đovani.

Kako ističe, osnovna karakteristika IQOS uređaja je što, za razliku od cigareta, ne sagoreva duvan, već ga zagreva. Iz tog razloga ne proizvodi dim, već aerosol. Stručnjaci se slažu da on, iako izaziva zavisnost i nije bez rizika jer oslobađa nikotin koji izaziva zavisnost, nije primarni uzrok bolesti povezane sa pušenjem. Glavni uzrok visokog nivoa toksičnih suspstanci u dimu cigarete je sagorevanje.

"Kada god neko zapali cigaretu, 6.000 hemikalija se oslobađa u dimu i oko 100 njih je opasno po zdravlje čoveka. Danas imamo tehnologiju koja nam dozvoljava da zagrevamo duvan ili tečnost i na taj način ga ne palimo, jer uz pomoć softvera kontrolišemo temperaturu. Na taj način, u slučaju IQOS-a i elektronskih cigareta, smanjili smo emisiju štetnih materija za 90 do 95 odsto u odnosu na dim cigarete i zato su bolja alternativa od klasičnog pušenja, što su i potvrdile nezavisne kliničke studije", naveo je Di Đovani.

Di Đovani je uveren da je pred nama svakako "budućnost bez duvanskog dima" i naglašava da milioni pušača žele proizvod koji je manje štetan po zdravlje, a koji im omogućava da nastave da konzumiraju nikotin ili duvanu.

"Mislim da ta budućnost bez duvanskog dima već dolazi. Ako pogledamo Srbiju, 10 odsto pušača koji ne žele da se odreknu nikotina je već prešlo na IQOS. U drugim zemljama je taj trend još brži. Primera radi, u Viljnusu (glavnom gradu Litvanije) čak 40 odsto pušača su se opredelili da koriste naše uredjaje koji zagrevaju duvan, u Ujedinjom Kraljevstvu 30 odsto je prešlo na bezdimne alternative, dok je u Japanu trećina pušača prešla na alternative koje zagrevaju duvan. Od 2014 do septembra ove godine preko 19 miliona ljudi, koji bi inače nastavili da puše, prešlo je na proizvode koji zagrevaju duvan, a 13,4 miliona je u potpunosti ostavilo pušenje", kaže Di Đovani.

Staro vs novo

Foto: Promo
On se osvrnuo i na one pušače koji godinama, čak i decenijama koriste klasične cigarete.

"Znam da postoje stare navike koje je teško promeniti, ali danas bezdimni proizvodi, predstavljaju bolje rešenje, ne samo za pušače, već i za ljude oko njih. Ti proizvodi ne stvaraju dim, ne ostavljaju pepeo, ni neprijatan miris kao cigarete. Prvih par nedelja je teško... Znam vrlo dobro kako je teško izbaciti tu naviku, i zato mislimo da je dobro da nastojimo da to promenimo. Koliko god se pušači ubeđuju da ostave pušenje, što je najbolja opcija, mnogi to ne mogu ili ne žele. Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da će na svetu do 2025. godine biti više od milijardu pušača. Pre svega zbog njih, ali i svih drugih, vlade država, zdravstvene ustanove i društvene organizacije bi trebalo da podrže tu tranziciju i ohrabre prelazak na alternatvine manje rizične proizvode", ističe Di Đovani i dodaje da uz odgovarajuću podršku društva i adekvatnog zakonskog okvira konzumiranje cigareta može uskoro postati prošlost.

Motivi kod pušača

Foto: Promo
Di Đovani je objasnio da su istraživanja pokazala da ljude motivišu različite stvari kada je reč o prestanku pušenja i naveo da je čak 70 odsto pušača, posle prelaska na bezdimne alternative, trajno ostavilo klasične cigarete.

"Na primer, u Japanu pušači u velikom broju prelaze na bezdimne proizvode jer brinu više o ljudima oko njih nego o sebi. Njima je mnogo bitno što uz ove alternative ima manje neprijatnih mirisa, nema pepela, nema dima i sagorevanja, jer strahuju od eventualnog požara, kao i posledica pušenja po zdravlje drugih", ističe Di Đovani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: