U Srbiji bolesno i do 600.000 ljudi, a da i ne znaju; Kako da otkrijete HOBP?

Hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP) još jedna je u nizu bolesti savremenog čoveka, koja ugrožava vrlo važan organ - pluća. Stručnjaci upozoravaju da veliki broj ljudi nije ni svestan da ima HOBP, od koje, prema procenama, u Srbiji boluje između 400.000 i 600.000 pacijenata, dok je procena da u svetu ovu bolesti ima 210 miliona ljudi.

Izvor: B92

Utorak, 15.11.2022.

15:03

U Srbiji bolesno i do 600.000 ljudi, a da i ne znaju; Kako da otkrijete HOBP?
Foto:Shutterstock/Chinnapong

HOBP je posledica delimičnih suženja disajnih puteva usled stvaranja sekreta, otoka sluznice i spazma bronhija. Pacijent otežano diše, kašlje, čuje se šištanje pluća. Bolest je na početku praćena blagim simptomima, koji se nekada mogu pogoršati i postati veoma ozbiljni. Smatra se da je HOBP četvrti uzrok smrtnosti u svetu.

"Sa rastućim teretom hroničnih respiratornih bolesti u našoj zemlji, farmaceuti su povećali svoj obim prakse u delu pružanju farmaceutskih usluga u javnim apotekama usmerenih upravo na pacijente u ovoj kliničkoj oblasti. Ovi napori su posebno važni s obzirom na to da mnogi slučajevi razvoja HOBP ili egzacerbacije postojećih stadijuma ove bolesti mogu biti sprečeni kroz usvajanje zdravih stilova života i izbegavanja izlaganja faktorima rizika", kaže mr ph spec Jasna Anđelković, farmaceut u Farmaceutskoj komori Srbije.

Farmaceutske usluge usmerene na respiratorno zdravlje podrazumevaju edukaciju pacijenta o njihovim lekovima i odgovarajućoj upotrebi inhalacionih uređaja, kao i procenjivanje upotrebe lekova i tehnika korišćenja inhalacionog uređaja pri svakoj prvoj i sledećoj poseti apoteci, kako bi farmaceuti bili sigurni da ih pacijenti pravilno koriste.

"Farmaceuti kroz farmaceutske usluge koje pružaju obezbeđuju stalnu podršku pacijentima sa HOBP-a u cilju rešavanja problema koji mogu da utiču na redovnost primene terapije i pridržavanja redovne upotrebe lekova, kao što su poteškoće sa tehnikama korišćenja različitih vrsta inhalatora, složenim režima doziranja usled primene većeg broja lekova, pojave neželjenih efekata, kao i problema cene, odnosno dostupnosti terapije. Takođe, farmaceuti procenjuju sposobnost svakog pacijenta da prepozna simptome pogoršanja bolesti i da deluje na njih. Podržavaju pacijente u naporima odvikavanja od pušenja, pružanjem usluga za odvikavanje od pušenja razvojem savetovališta, edukacijom o proizvodima za zamenu nikotina, dostupnoj farmakoterapiji ili usmeravanjem pacijenata na druge dostupne usluge u zdravstvenom sistemu Srbije", objašnjava Anđelković.

Farmaceuti razvijaju individualizovane intervencije, koje mogu uključivati savetovanje o adekvatnoj terapiji kiseonikom, adekvatnoj ishrani kako bi se izbegao gubitak težine, olakšavaju plućnu rehabilitaciju i savetuju adekvatnu upotrebu antibiotika kao savetnici za antibiotike u apotekama. Apoteke i farmaceuti u Srbiji su u potpunosti kompetentni da pružaju ove usluge i trebalo bi da budu korišćeni šire za proširenje farmaceutskih usluga usmerenih na poboljšanje ishoda lečenja pacijenata sa hroničnom obstruktivnom bolesti pluća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: