Vantelesna oplodnja u Srbiji uskoro moguća i doniranim ćelijama iz inostranstva VIDEO

Od decembra u Srbiji će biti moguća vantelesna oplodnja i doniranim ćelijama iz inostranstva. Broj banaka reproduktivnih ćelija će se povećati, a evo svih detalja o tome ko će imati pravo na vantelesnu oplodnju o trošku države.

Izvor: B92, TV Prva

Utorak, 08.11.2022.

18:42

Vantelesna oplodnja u Srbiji uskoro moguća i doniranim ćelijama iz inostranstva VIDEO
Foto: Printscreen TV Prva

Do sada u Srbiji nije mogla da se radi vantelesna oplodnja sa doniranim reproduktivnim materijalom, ali od 10. decembra situcija se menja, a iz RFZO objašnjavaju ko će imati pravo na to.

"Sve žene do 45 godina imaće pravo na vantelesnu oplodnju sa doniranim materijalom, a to se odnosi i na žene koje imaju postojeću zajednicu i da jedan od partnera nema dete, pa je jedina mogućnost da dobiju dete vantelesna oplodnja sa doniranim materijalom, bilo da je reč o doniranim spermatozoidima ili doniranoj jajnoj ćeliji. Druga grupa su žene bez partnera koje nemaju decu i koje će sad moći da idu u postupak vantelesne oplodnje sa doniranim spermatozoidima", objasnila je Ivana Đunisijević iz RFZO-a.

Celokupan postupak vantelesne oplodnje zajedno sa doniranim ćelijama i transportom košta oko 7.000 evra, a troškove će snositi država.

Detaljnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: