Gotovo svi Srbi je jedu: Hrana koja povećava rizik od raka debelog creva

Nova studija otkrila je da višestruko prerađena hrana, uključujući popularne grickalice i slatka pića, može da poveća rizik od raka debelog creva.

Izvor: klix.ba

Ponedeljak, 26.09.2022.

08:50

Default images
Foto: Profimedia

Istraživači iz Sjedinjenih Američkih Država ispitali su podatke iz tri zdravstvene studije u kojima je učestvovalo više od 46.000 muškaraca i gotovo 160.000 žena, koji su praćeni 24 do 28 godina.

U tom razdoblju identifikovano je 3.216 slučajeva raka debelog creva. Prema istraživačima, rizik od tog stanja povećala je konzumacija bezalkoholnih pića, grickalica, hleba, kolača i keksa, kao i slatkiša i margarina te prethodno obrađenih gotovih jela.

Žene koje su jele najveće količine gotovih jela imale su 17 odsto veći rizik od raka debelog creva u poređenju s onima u grupi s najmanjom konzumacijom. Muškarci koji su jeli najviše gotovih jela koja su sadržala meso ili plodove mora takođe su bili izloženi većem riziku od raka debelog creva.

Studija je pokazala da su muškarci koji su pili najviše zaslađenih pića imali 21 odsto veću verovatnoću da će razviti rak debelog creva od onih koji su ih pili najmanje.

"Velika konzumacija višestruko prerađene hrane kod muškaraca i žena bila je povezana s povećanim rizikom od raka debelog creva", piše u zaključku studije.

Prerađena hrana sadrži sastojke koje inače ne dodajemo prilikom kuvanja domaće hrane, poput hemikalija, boja, zaslađivača i konzervansa. Primeri takve hrane su hleb, gotova jela, žitarice za doručak, kobasice, poslastice, keks, kolači, čips, bezalkoholna pića i voćni napici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: