Biljka koja može da vam poveća IQ, ali sadrži jednu veoma toksičnu komponentu i nije za decu

Postoje dani kada naše uši prosto ne žele da čuju ništa što nam iko govori i savetuje nas, ali postoje i situacije u kojima ne opažamo dovoljno, ne učestvujemo u toku razgovora i nekad nam teško nam ide učenje. Treba da shvatimo šta se krije iza svega toga, jer ako ste se u svemu ovome prepoznali, moguće je da imate jedan obrazac ponašanja koji na svu sreću može da se koriguje sa jednom veoma moćnom biljkom.

Izvor: B92

Nedelja, 25.09.2022.

14:56

Biljka koja može da vam poveća IQ, ali sadrži jednu veoma toksičnu komponentu i nije za decu
Foto:Shutterstock/wasanajai

Gotu kola je biljka koja ima sposobnost da poboljša gotovo svaki aspekt mentalnog zdravlja. To je višegodisnja biljka poreklom iz Indonezije, Indije, Japana, Kine, Šri Lanke i Južne Afrike. Uspeva u vodi i oko vode, a njeni listovi i peteljke se koriste kao lek.

Ona je jedna od mnogih biljaka koje izazivaju svetsku pažnju u vezi svoje uloge i uticaja na poboljšanje memorije, produžavanje životnog veka i drugih pozitivnih uticaja na zdravstvenom planu.

Jedna od glavnih karakteristika koje se odavno pripisuju gotu koli je njena sposobnost da poveća nivo mentalne jasnoće. Zbog toga se u tradicionalnoj indijskoj i kineskoj medicini ekstrakt ove biljke upotrebljava za podizanje sposobnosti učenja, poboljšanje memorije, pa čak i kao sredsvo za osvežavanje izgubljenog pamćenja.

U Zavodu za farmakologiju," All India Institute of Medical Sciences" u Nju Delhiju, Indija, pokazalo se da vodeni ekstrakt gotu kole povećava kognitivne sposobnosti i sprečava opadanje istih. A kognitivna inteligencija (IQ) je nasa umna sposobnost da opažamo, analiziramo, istražujemo, donosimo zakljucke i rešavamo redovne i vanredne zadatke u svom životu.

Pošto je gotu kola bogata vitaminima B-kompleksa njima se može pripisati ovakav pozitivan uticaj na mozak. B vitamini u organizmu učestvuju u procesu pretvaranja ugljenih hidrata u glukozu i na taj način omogućavaju pravilno funkcionisanje nervnog sistema i mozga.

Pored toga sto povećava intelektualne sposobnosti, gotu kola blagotvorno deluje kod raznih duševnih poremećaja (osećaj teskobe, depresija, promene raspoloženja, psihički umor, zbunjenost i šizofrene tendencije).

Međutim, osim sećera sadrži jos jednu nešećernu komponentu, a to je aglikon koji ipak može da bude toksičan, tako da se sa gotu kolom ne sme preterivati. Obavezno je doziranje prema uputstvu proizvođaca i najbolje je posle upotrebe od 2 nedelje napraviti barem isto toliko dugu pauzu. Osobe starije od 65 godina treba da uzimaju manju dozu gotu kole. Gotu kola se nikako ne preporučuje za decu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: