Anksioznost i depresija: Pre nego posetite psihijatra proverite da li imate manjak ovog minerala

Magnezijum direktno deluje na lučenje hormona sreće – serotonina.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.09.2022.

14:47

Default images

Magnezijum je jedan od esencijalnih minerala neophodnih za funkcionalnost mišića, za nervni sistem, a ima i ogroman uticaj na nivo koncentracije i kvalitet sna. Efikasno deluje protiv nesanice i poboljšava spavanje.

Magnezijum pomaže i da se mišići brže opuste, ali i u relaksaciji čitavog organizma. Takođe, nedostatak magnezijuma može biti osnovni razlog pojave grčeva u mišićima.

Minimalni dnevni unos ovog minerala je oko 300 mg (telo apsorbuje tek nešto manje od 200 mg). Međutim, ni visoki nivoi magnezijuma nisu preporučljivi jer mogu naštetiti zdravlju.

Prirodni izvori magnezijuma su zeleno lisnato povrće, mahunarke, integralni pirinač, žitarice od celog zrna, sojine i suncokretove semenke, orašasti plodovi, mlečni proizvodi, meso, riba, čokolada s minimalno 70 posto kakaoa, neprerađena morska so. No, treba znati da se termičkom obradom gubi čak 50 do 70 posto ovog minerala, kao i zamrzavanjem namirnica (do 40 posto) te rafinisanjem (do 99 posto).

Preporučeni dnevni unos magnezijuma za zdravu odraslu ženu je 350 mg na dan, a za odraslog muškarca, trudnice i dojilje je 450 mg.

Dokazano je da magnezijum direktno utiče na raspoloženje i ako ga nema dovoljno, izaziva anksioznost i depresiju. Naime, direktno deluje na ravnotežu otpuštanja i prihvatanja hormona sreće serotonina i samo kada ga imamo dovoljno, osećamo se uravnoteženo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: