Kajsija bogata vitaminom B17 i uništava kancerogene ćelije, ali obratite pažnju koje kupujete

Postoji li neko ko može odoleti kajsijama? Ovo slatko voće s blago kiselkastom notom obiluje vitaminom A, koji je koristan za zdravlje očiju i kože jer podstiče proizvodnju melanina. Zahvaljujući katehinu, molekuli iz skupine flavonoida, kajsije imaju protivupalno dejstvo te su korisne, na primer, u slučaju upalnih bolesti poput ulceroznog kolitisa.

Izvor: B92

Petak, 12.08.2022.

14:32

Default images
Foto: EPA/ ANTHONY ANEX

Leči i zatvor

Novija istraživanja su pokazala da kajsije imaju i zaštitnu ulogu za jetru jer podstiču obnovu njenih ćelija. Cenjene su i kao blagi laksativ koji je koristan u lečenju zatvora, a pomažu probavi naročito ako se jedu pre obroka.

Kajsija je bogata i amigdalinom ili vitaminom B17, za koji su istraživanja pokazala da pomaže u prevenciji raka jer uništava enzim kancerogenih ćelija koji se razlikuje od istog enzima u normalnim ćelijama. Kajsije su odlične i same i u kombinaciji sa drugim voćem, kao sok ili sušene ili kao dodatak voćnim salatama i kolačima.

Pazite na boju i čvrstoću

Kod kupovine birajte plodove bogate narandžastom bojom, izbegavajte bledožute. Plodovi treba da budu blago mekani, ako su previše čvrsti to može da bude znak da nisu sazrele na grani, a voće koje je sazrelo na grani uvek ima bolji ukus od onog koje sazreva nakon berbe. Uostalom, zrelo voće bogatije je antioksidantima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: