Ananas ima najmoćniji enzim koji pomaže kod krvnih ugrušaka, ali izaziva neželjene posledice

Bromelain je moćan digestivni enzim iz ananasa koji pomaže u ublažavanju brojnih tegoba kao što su upale, problemi sa sinusima i zatvor.

Izvor: B92

Subota, 06.08.2022.

14:32

Ananas ima najmoćniji enzim koji pomaže kod krvnih ugrušaka, ali izaziva neželjene posledice
Foto:EPA/ M.A.PUSHPA KUMARA

Ako volite ananas, bromelain bi mogao da postane vaša nova omiljena stvar. Bromelain je moćan digestivni enzim koji se nalazi u ovom slatkom tropskom voću i pomaže u ublažavanju brojnih tegoba kao što su upale, problemi sa sinusima i zatvor. Roksana Ehsani, registrovani dijetetičar u Majamiju, dala je potpuni pregled onoga što ovaj enzim čini tako dobrim.

Šta je bromelain i da li se nalazi samo u ananasu?

Prema Ehsani, bromelain je enzim ekstrahovan iz ploda ananasa, posebno njegove stabljike, koji ima brojne zdravstvene i terapeutske prednosti.

"Bromelain ima antiinflamatorna, antikancerogena, antimikrobna i antitrombotička svojstva. Istraživanja su pokazala da bi ovaj enzim takođe mogao da bude koristan u smanjenju upale kod inflamatornih bolesti creva, kao što su ulcerozni kolitis i Kronova bolest", kaže Ehsani.

On dodaje da bromelin pomaže vašem telu da probavi i preradi hranu bogatu proteinima. On ističe da je to isti razlog zašto je bromelain povezan sa jačanjem varenja i ublažavanjem simptoma zatvora.

Iako mnoge druge namirnice kao što su papaja, mango i banane takođe sadrže prirodne digestivne enzime koji pomažu u unapređenju zdravlja creva, bromelain se može naći samo u ananasu.

Štaviše, prema Memorijalnom centru za rak Sloan Ketering u Njujorku, studije na životinjama su pokazale da su bromelain i drugi proteolitički enzimi (oni koji razgrađuju proteine) povezani sa povećanom stopom preživljavanja kod različitih vrsta raka.

Zahvaljujući visokom nivou bromelaina, ananas može pomoći u smanjenju prekomernog zgrušavanja krvi. Ovo čini ananas dobrom užinom za česte putnike i druge ljude koji su u opasnosti od krvnih ugrušaka.

Na šta treba paziti

Ananas značajno omekšava tkivo, pa ako se konzumira u velikim količinama, može izazvati osetljivost u ustima, uključujući usne, jezik i unutrašnjost obraza. Ovo bi trebalo da prođe samo od sebe nakon nekoliko sati, ali ako osećaj potraje ili se pojave crvenilo, svrab ili otežano disanje, potražite medicinsku pomoć jer su to znaci alergije, upozorava nutricionista Flores.

Nekome mogu smetati i velike količine vitamina C iz ananasa, što kod osetljivijih osoba može izazvati dijareju, mučninu, povraćanje, bolove u stomaku ili kiselinu. Čak i izuzetno velike količine bromelaina mogu izazvati neke neželjene posledice, pa na Univerzitetu Merilend navode moguću pojavu osipa, povraćanja i dijareje, pojačanog menstrualnog krvarenja.

U razumnim količinama posledice se ne očekuju. Bromelain može da stupi u interakciju sa nekim vrstama lekova. Ljudi koji uzimaju antibiotike, antikoagulanse, razređivače krvi, antiepileptike, benzodiazepine, lekove protiv nesanice i antidepresive treba da se ograniče na male količine ananasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: