Od njih se znojite, neprijatno mirišete, imate mučninu: Namirnice koje treba da izbegavate leti

Kada dođu tropske temperature sa kojima se suočavamo u poslednje vreme, izbor namirnica koje konzumiramo u toku dana može nam pomoći da se lakše podnesemo vrućine.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.07.2022.

10:10

Od njih se znojite, neprijatno mirišete, imate mučninu: Namirnice koje treba da izbegavate leti
Foto: Shutterstock/Fusionstudio

Leto je vreme kada nam odgovara lagana i osvežavajuća hrana, a za vreme velikih vrućina dobro je izbegavati namirnice koje nas neće osvežiti, već učiniti upravo suprotno, prenosi ordinacija.hr.

Mnogi vole da koriste začine, ali pazite da ne preterate. Ni leti ni zimi nije dobro preterivati sa začinima, jer oni povišavaju telesnu temperaturu budući da podstiču naš metabolizam.

Uz začine, tu su meso i umaci za meso. Teški umaci, pa čak i od morskih plodova, mogu da uzrokuju preterano znojenje i probavne probleme.

Posebno je leti poželjno izbegavati masnu brzu hranu, prženu, dimljenu i začinjenu, jer svežina može da bude pod znakom pitanja što može da uzrokuje i trovanje, ali i da dovede do problema sa probavnim sistemom, što će vas svakako sprečiti da uživate u letnjim, morskim radostima do kraja godišnjeg odmora.

Još jedna od namirnica koja nam inače sjajno odgovara uz čašicu crvenog vina je sir. Osim što sadrži puno kalorija, od njega ćete se osećati naduto i tromo, stoga je bolje smanjiti njegov unos leti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: