Oboleli krvare iz očiju i ušiju: Pojavio se najsmrtonosniji virus, lek ne postoji

Dve osobe su preminule od izuzetno smrtonosnog marburg virusa u Gani, pa se zdravstvene institucije pripremaju na potencijalno izbijanje epidemije, piše Dejli Mejl. Lekari su otkrili da su pacijenti imali simptome poput dijareje, groznice, mučnine i povraćanja.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Subota, 09.07.2022.

12:49

Default images
Foto: Shutterstock/Mongkolchon Akesin

Predstavnik Svetske zdravstvene organizacije u Gani, Francis Kasolo, rekao je da su zdravstvene službe na terenu ti da istražuju situaciju i pripremaju odgovor na moguću epidemiju.

"Blisko sarađujemo sa državom kako bismo otkrili slučajeve zaraze, pratili kontakte i bili spremni na kontrolisanje širenja virusa", rekao je Kasolo.

Ako se potvrdi da su dve osobe preminule od tog virusa, to će biti drugi put da je Marburg otkriven u zapadnoj Africi nakon manjih slučajeva zaraze u Gvineji prošle godine.

Šta je marburg virus?

Marburg virus najsmrtonosniji je virus na svetu s obzirom na to da, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, ubije i do 90 posto zaraženih. Trenutno ne postoji lek za tu bolest.

Početni simptomi uključuju jaku glavobolju, visoku temperaturu, dijareju, bol u stomaku i povraćanje. Vremenom simptomi postaju sve izraženiji. Nakon nekoliko dana, mnogi pacijenti imaju unutrašnje krvarenje ili krvarenje iz usta, očiju i ušiju.

Marburg virus prenosi se na ljude koji su izloženi rudnicima ili pećinama u kojima se nalaze šišmiševi. Nakon toga, virus se širi direktnim kontaktom sa telesnim tečnostima zaraženih ljudi ili površinama i materijalima koje su bile u dodiru sa tim tečnostima, piše ECDC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: