Gde grešimo sa namirnicom koja je postala sinonim za zdrav doručak? "Bolje parče pice" VIDEO

Namirnica koju mnogi jedu za doručak kada nameravaju da smršaju jesu pahuljice, ali one na organizam deluju gore nego da pojedete dva parčeta pice, tvrde pojedini nutricionisti.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.07.2022.

10:04

Gde grešimo sa namirnicom koja je postala sinonim za zdrav doručak?
Foto: Printskrin/TV Prva

"Sve zavisi kako ih koristite. Pahuljice mogu da budu zamka zbog skrivenih šećera posebno ako uzimamo industrijske, gotove kaše. Ukoliko ih sami pravimo, može se preterati sa dodavanjem orašastih putera, šećera, meda, voća, crne čokolade", kaže za TV Prva nutricionistkinja Dajana Švraka.

Govoreći o greškama koje pravimo pri izboru zdrave hrane, naročito ukoliko žeimo da smršamo, nutricionistkinja kaže da ljudi treba da nauče da čitaju sastav na proizvodima.

"Ako npr. u 100 grama neke kaše ma 25 grama šećera, to nije zdrava hrana. Možemo da kupimo bilo koju vrstu žitarica pa da joj dodamo voće, vodu i biljno mleko. Bitno je da proizvodi u sebi nemaju dodataka i treba generalno izbegavati industrijsku hranu", ističe Švraka,

Kao primer namirnica koje u sebi imaju skrivene šećere navodi: voćni jogurt, suvo voće, sokovi, proteinski šejkovi, dok kečap, majonez, prelivi i drugi razni dodaci sadrže i dosta transmasti.

Nutricionistkinja savetuje da u ishranu treba da uvedemo proste namirnice od kojih ćemo sami praviti obroke.

"Za doručak nema greške, čak i pica, u odnosu na kupovne kaše, može biti dobra opcija. Ima masti i proteine koji će vas duže držati sitim. Ali treba biti umeren i imati raznoliku ishranu", zaključuje ona.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: