Epidemija majmunskih boginja i koronavirusa? "Nisu uporedive"

U Nemačkoj je od početka epidemije majmunskih boginja zabeleženo više od 1.000 slučajeva zaraze, ali je rizik po zdravlje opšte populacije nizak, saopštio je u petak institut Robert Koh.

Izvor: DPA

Petak, 01.07.2022.

18:17

Default images
Foto: Profimedia

Zdravstvene vlasti su registrovale ukupno 1.054 zaraženih. Prvi slučajevi su se pojavili pre oko šest nedelja.

Brojke nisu zabrinjavajuće, rekao je Timo Urlihs, stručnjak za globalno zdravlje na Univerzitetu humanističkih nauka Akon u Berlinu. Kontrola je od samog početka mogla da bude bolja, ali situacija ni blizu nije uporediva sa pandemijom kovida.

Retko virusno oboljenje se, prema dosadašnjim saznanjima, prenosi bliskim kontaktom između ljudi.

Pretežno su pogođeni muškarci sa seksualnim partnerima istog pola, navela je Svetska zdravstvena organizacija. Istovremeno, stigmatizacija je neprihvatljiva i zaraza može da se prenese bilo kojim drugim bliskim telesnim kontaktom, naglasio je Ulrihs.

Sredstva za suzbijanje zaraze su, prema Ulrihsu, jasna: "Dobra komunikacija, bezbedan seks i dosledno praćenje kratkih lanaca infekcije."

Na taj način, a možda i vakcinacijom, širenje može da se suzbije, "tako da se u bliskoj budućnosti broj inficiranih samo malo poveća i majmunske boginje narednih godina postanu tek sporadična pojava."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: