Sedam znakova pokazuje da ste ozbiljno preterali sa masturbacijom

O tome retko pričamo u javnosti, ali nema sumnje da svi to radimo jer ipak najbolje poznajemo svoje telo i šta nas uzbuđuje. Istraživanje naše seksualnosti je normalan deo ljudskog razvoja, a masturbacija je deo toga.

Izvor: B92

Utorak, 28.06.2022.

10:01

Sedam znakova pokazuje da ste ozbiljno preterali sa masturbacijom
Foto:Shutterstock/Andrey_Popov

Imajući to u vidu, nije nam jasno zašto je to tabu kao i mnoge druge prirodne i normalne stvari i stidimo se da o tome razgovaramo sa porodicom ili prijateljima. Možda će se nešto promeniti sa godinama, ali do tada možemo samo da zaključimo - masturbacija je prirodna, zdrava i normalna.

Iako se u mnogim starim spisima i krugovima smatra štetnim, lošim i sramotnim, situacija nije ništa drugačija ni danas u ovom prilično seksualnom društvu. Međutim, postoji nekoliko znakova da se vaša zabava seli na nezdravu teritoriju:

1. Masturbirate do tačke samopovređivanja
Ne postoji magični broj koliko puta nedeljno je optimalno, ali ako svi patite od masturbacije, moguće je da je prerasla u kompulzivni poremećaj.

2. Imate potrebu da preterujete
Ako vam je masturbacija mentalno i fizičko opuštanje, jednom bi trebalo biti dovoljno. Ni tri-četiri puta vam nije dovoljno? Jeste li sigurni da masturbaciju ne koristite kao bijeg od emocija i problema?

3. To remeti vašu vezu
Korišćenje masturbacije kao bekstva od intimnosti sa partnerom nije dobra osnova za vezu i neće vam dugoročno pružiti zadovoljstvo, već samo probleme.

4. Negativno utiče na percepciju sebe
Kada se zadovoljite, da li se osećate povezanije sa sobom i svojom unutrašnjošću, ili se osećate dosadno, usamljeno i odvojeno od duhovnog sveta? Ako je ovo drugo, možda ćete morati da stanete na loptu.

5. Negativno utiče na percepciju vas samih
Bilo da se stidim što se pojavljujem zbog verskih uverenja, društva ili porodičnih pogleda na život, to je izuzetno štetno jer često vodi do još većeg skrivanja i vođenja dvostrukog života. Razgovarajte sa nekim ako vam ovo smeta.

6. Pokušali ste da smanjite ili zaustavite, ali nastavljate po starom
Jedan od glavnih pokazatelja da je masturbacija postala opsesija je gubitak kontrole nad njom. Ako stalno bezuspešno pokušavate da prestanete, možda ćete morati da potražite stručnu pomoć.

7. Postali ste opsednuti ili preokupirani masturbacijom
Jedva čekate da dođete kući da biste mogli da se opustite ili s vremena na vreme otrčite do toaleta na poslu da biste se zadovoljili? U redu, ovakvo ponašanje se graniči sa opsesijom, a sve u prevelikim količinama nije dobro, posebno ako utiče na kvalitet vašeg života i odvlači vas od drugih stvari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: