Samo jedan simptom je dovoljan da prepoznate upalu u telu, često ga najviše ignorišemo

Iako je zapaljenje deo ljudske fiziologije, ako je hronično i neregulisano, izaziva mnoge zdravstvene probleme Inflamatorni procesi u telu nam pomažu da održimo zdravlje i imuni sistem da odbijemo strane napadače, kao što su bakterije i infekcije.

Izvor: B92

Petak, 24.06.2022.

10:13

Samo jedan simptom je dovoljan da prepoznate upalu u telu, često ga najviše ignorišemo
Foto:Shutterstock/Troyan

Ali inflamatorni procesi su dobri samo ako su kratkotrajni. Međutim, kada upala postane prejaka i traje predugo, a imuni sistem nastavi da proizvodi bela krvna zrnca, razvija se hronična upala koja može stvoriti probleme u telu. Kada se to dogodi, bela krvna zrnca mogu napasti okolno zdravo tkivo i zdrave organe.

Šta je zapaljenje?

Upala je važan deo normalne ljudske fiziologije. Upala je nusprodukt ćelijskog metabolizma i važna je u borbi protiv infekcija, kao i za zarastanje rana i povreda.

Međutim, hronične neregulisane upale uzrok su mnogih zdravstvenih problema današnjice kao što su: srčana oboljenja, gojaznost, dijabetes, autoimune bolesti, sindrom iritabilnog creva i kognitivni pad, kažu stručnjaci.

On dodaje da je pandemija koronavirusa dodatno dokazala da je zapaljenje povezano sa nizom zdravstvenih problema.

Evo kako možete da prepoznate da li je vaše telo u stanju hronične upale.

"Svaka bol je upala, bilo da se javlja u zglobovima, stomaku ili glavi", kaže medicinska sestra Karin Ešli. Ona dodaje da blaga upala može biti neprimetna ili se manifestuje kroz blaže i povremene simptome.

"Ako se ovi simptomi ignorišu, oni napreduju do jačeg bola, koji zatim napreduje do stanja i bolesti i zahteva dijagnozu", objasnila je Ešli.

Neka od stanja uključuju artritis, migrene, fibromialgiju i bol u leđima i vratu

Imate gastrointestinalne probleme

To mogu biti zatvor, proliv, nadutost, abdominalna bol i sindrom iritabilnog creva. Naime, nakon bolova u telu, upala se najviše manifestuje u crevima. Izuzetno je važno pobrinuti se za upalu u crevima jer creva regulišu hemikalije u mozgu, hormone i održavaju imuni sistem.

Kako izbeći hroničnu upalu?

Najvažnije je promeniti način života:

-Eliminišite hranu koja sadrži dodatni šećer
-Odbacite hranu koja sadrži prerađena ulja Izbacite prerađenu hranu na bazi pšenice
-Ojačati crevni mikrobiom
-U ishranu uvrstite životinjske proteine, omega-3 masne kiseline, zeleno lisnato povrće, krstaše, pečurke, luk, ali i druge biljke Koristite prirodna ulja, kao što su maslinovo, kokosovo i avokado
-Jedite hranu bogatu prebioticima
-Piti dosta vode

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: