Vrste povrća koje su loše za štitnu žlezdu, ako imate problem, bolje da ih preskočite

Štitna žlezda je važna žlezda u dnu vašeg vrata. On stvara i proizvodi hormone koji rade sa mnogim sistemima u vašem telu, uključujući oslobađanje i kontrolu tiroidnih hormona koji kontrolišu metabolizam.

Izvor: Poslovni.hr

Nedelja, 19.06.2022.

13:47

Vrste povrća koje su loše za štitnu žlezdu, ako imate problem, bolje da ih preskočite
Foto:EPA/ VALDRIN XHEMAJ

To je proces u kome se hrana koju unosite u telo pretvara u energiju. Ako patite od bolesti štitne žlezde, to je zato što vaša štitna žlezda proizvodi previše ili premalo ovih hormona.

Postoji nekoliko tipova bolesti štitne žlezde kao što su hipertireoza, hipotireoza, tiroiditis i Hašimotov tiroiditis, a svi mogu biti uzrokovani raznim stvarima poput nedostatka joda ili čak genetike.

Registrovana dijetetičarka Moli Hembri, napominje da je najčešće stanje štitne žlezde neaktivna štitna žlezda ili "hipotireoza".

"Često glavni neželjeni efekat hipotireoze je povećanje telesne težine", kaže Hembri.

"Ako iznenada dobijete na težini, posebno ako vam se čini da to nije u skladu sa vašim trenutnim navikama u ishrani i vežbanju, važno je da razgovarate sa svojim lekarom da biste rešili sve osnovne probleme, koji u nekim slučajevima mogu uključivati hipotireozu."

Obraćanje pažnje na ono što jedete, može imati veliki uticaj na stanje vaše štitne žlezde. "Gojtrogeni su namirnice koje sadrže jedinjenje zvano "goitrin", koje može ometati sintezu tiroidnih hormona, zajedno sa nedostatkom joda“, kaže Hembri.

Prema Hembri, goitrogeni uključuju nekuvano povrće kao što su brokoli, karfiol i kupus, kao i soja. Međutim, da biste se oslobodili nekih potencijalnih negativnih efekata povrća, možete ih jednostavno zagrejati.

"Zagrevanje povrća krstaša eliminiše njegovu goitrogenu aktivnost", kaže Hembri. U radu objavljenom u "British Medical Journal", istraživači su otkrili da uravnotežena ishrana igra važnu ulogu kada se fokusirate na probleme sa štitnom žlezdom. Konzumiranje prekomerne količine hrane u jednom pravcu dok isključujete drugi može uticati na rad vaše žlezde.

Na primer, previše masti, vlakana i joda. Takođe, određeni neidentifikovani hranljivi sastojci koji se nalaze u povrću mogu biti goitrogeni kada se unose u velikim količinama. Kako je Hembri takođe primetila, oni su prisutni u kupusu i drugim članovima te porodice. Kao i uvek, pre bilo kakve značajne promene u ishrani, važno je da se konsultujete sa svojim lekarom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: