Ako spadate u ovu grupu ljudi, najverovatnije ćete živeti nakon 90 godina

U okviru istraživanja, objavljenog u "Journal of the American Geriatrics Society", a koje je sprovela grupa naučnika sa Univerziteta Harvard i Boston, praćeno je 159.255 žena.

Izvor: B92

Subota, 11.06.2022.

12:48

Ako spadate u ovu grupu ljudi, najverovatnije ćete živeti nakon 90 godina
Foto:Shutterstock/Aleksandr Ozerov

Studija sprovedena u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) otkrila je da je kod optimističnijih ljudi 10 odsto veća verovatnoća da će živeti nakon 90 godina od onih koji su najmanje optimistični.

Kao rezultat ispitivanja, naučnici su zaključili da se optimizam može povezati sa 5,4 odsto produženja ljudskog životnog veka, odnosno u proseku za 4,4 godine, i napomenuli da ovi rezultati važe i kod depresije, hroničnih srčanih bolesti, a društvenih i ekonomski uslovi se uzimaju u obzir.

Podsećajući da je opšte prihvaćeno da je vežbanje važno za zdravlje i da redovno vežbanje produžava ljudski život za 0,4 do 4,2 godine, naučnici navode u članku:

"Naši nalazi sugerišu da bi efekat optimizma mogao da se uporedi sa efektom vežbanja."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: