Ne voli je svako, ali mala količina ove namirnice smiriće vam um

Hrana koju jedemo igra važnu ulogu u funkcionisanju mozga i izbor namirnica može da bude dobra osnova u brizi o mentalnom zdravlju. Mnoge namirnice mogu da utiče na to, a holistička psihijatrica Elen Vora kaže da prvo vodi računa o ishrani kada joj neko dođe sa napomenom da je pod stresom i da želi da ostvari harmonično stanje.

Izvor: B92

Petak, 27.05.2022.

11:22

Ne voli je svako, ali mala količina ove namirnice smiriće vam um
Foto: Syda Productions/Shutterstock

Ona sama izdvaja jednu namirnicu koju jede svakog dana u maloj količini – pileću jetru. To jeste namirnica koja nije baš svima na svakodnevnoj listi za kupovinu, ali ima mnogo hranljivih sastojaka, vitamina i minerala. To su pre svega cink, bakar, mangan, vitamini A, C, D, E, K, B, gvožđe, fosfor, holin i selen. Samo jedna kašika dnevno, ili svakih nekoliko dana, dovoljna je da se obezbede korisni sastojci za organizam i izazove lučenje neurotransmitera poput serotonina, poznatog kao hormon sreće.
Foto: Timolina/shutterstock
Pileća džigerica je namirnica koja nije toliko često u upotrebi u našoj ishrani kao u nekim drugim kuhinjama i zato može biti neobična i ne toliko privlačna mnogima, jer je u pitanju specifična vrsta hrane. Pored cene, postavlja se i pitanje svežine. Ukoliko je sveža, ovu kvalitetnu namirnicu mogu jesti ljudi različitih godina.

Ukoliko vam ideja da jedete ovu namirnicu nije toliko privlačna, ili praktikujete vegetarijansku ili vegansku ishranu, njeni sastojci mogu se nadoknaditi raznovrsnom ishranom i vitaminskim suplementima, ali to je nešto što nikako ne treba započinjati na svoju ruku, već se valja posavetovati sa lekarom, jer nije stanje svakog organizma isto, pa tako ni potrebe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: