Dve vrste namirnica tope naslage na stomaku – potrebno samo 28 grama dnevno, ali uz oprez

Novo istraživanje je pokazalo da orašasti plodovi i suvo voće mogu da spreče stvaranje sala na stomaku, pogotovo kod starijih osoba.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.05.2022.

12:08

Dve vrste namirnica tope naslage na stomaku – potrebno samo 28 grama dnevno, ali uz oprez
Foto: Shutterstock/9nong

Istraživanje je objavljeno u International Journal of Environmental Research and Public Health, a u okviru njega je učestvovalo 556 volontera, koji imaju između 65 i 79 godina.

Oni su u toku istraživanja jeli 30 grama orašastih plodova ili suvog voća najmanje tri dana svake sedmice. Naučnici su primetili da su oni koji nisu jeli preporučenu količinu ovih grickalica imali 19 odsto veću prevalenciju abdominalne gojaznosti.

"Orasi su bogati kalorijama i zdravim nezasićenim mastima. Osim što pomažu u gubljenju težine, pomoći će vam i da se duže osećate siti tokom dana", kazala je nutricionistkinja Gabi Vaka-Flores.

Suvo voće ima veliku količinu vlakana, zbog kojih ćete takođe duže biti siti. Gabi Vaka-Flores smatra da bi odrasli ljudi trebalo da jedu 28 grama orašastih plodova ili suvog voća svakog dana. Možete kombinovati suvo i sveže voće. Ipak, trebalo bi da budete svesni jedne činjenice.

"Neki orašasti plodovi su posoljeni zbog boljeg ukusa. Konzumiranje hrane koja sadrži previše soli može imati negativne posledice na srce", objasnila je nutricionistkinja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: