Toksične materije u peni za brijanje - 10 razloga zbog kojih ne bi trebalo da je koristite

Mnogi bez pene za brijanje ne mogu da započnu svoje jutro, ali ukoliko već dugo koristite neku od pena za brijanje obratite pažnju na sledeće razloge zbog kojih bi trebalo da sa tim napravite pauzu. Takođe, uvek čitajte sadržaj.

Izvor: aquajetrazor

Subota, 21.05.2022.

08:27

Toksične materije u peni za brijanje - 10 razloga zbog kojih ne bi trebalo da je koristite
Foto:Shutterstock/Boris Bulychev

Svi imamo različite stilove brijanja koji odgovaraju našoj jedinstvenoj strukturi lica i tela i sastavu kose. Ove tehnike brijanja su raznovrsne kao i mnogi proizvodi za brijanje koji se prodaju na policama prodavnica.

Brijanje je ritual, pravo prolaza širom sveta koji ne mora da dolazi sa opekotinama od brijača i toksičnim hemikalijama. Sveprisutna aerosolna konzerva je standardna metoda brijanja od 1950-ih.

Koja je svrha kreme za brijanje ako više ne ispunjava svoje obećanje i ima visoku cenu? Alternativa ne samo da pruža, već je i besplatna. Sastojci kreme za brijanje mogu biti štetni kada ove hemikalije dođu u dodir sa vašom kožom. 1. Surfaktant Hemikalije

Surfaktanti su veštačka maziva koja uzrokuju da vaša koža postane alkalnija, što otežava vašoj koži da se prirodno hidrira, uzrokujući da vaša koža postaje suva i brže stari.

2. Mineralna ulja

Mineralna ulja su takođe dizajnirana da podmazuju kožu tokom brijanja, pokazalo se da začepljuju pore i povećavaju iritaciju kože. Kreme za brijanje mogu biti toksične jer ova mineralna ulja podstiču zatvaranje pora kože, ne dozvoljavajući otpuštanje toksina i povećavajući učestalost infekcija i akni.

3. Rastvarači i konzervansi

Iritirajući gas rastvarača se koristi za održavanje pritiska unutar pakovanja, a konzervansi se koriste da bi se omogućio veoma dug vek trajanja.

4. Sredstva za umrtvljivanje

Mnogi proizvodi za brijanje sadrže hemikalije koje deluju kao umrtvljujuće agense tako da ne osećate ogrebotine tokom brijanja, koje izazivaju opekotine od brijača. Ovi agensi se takođe mogu apsorbovati kroz kožu.

5. Mirisi

Proizvođači često dodaju mirise u kremu za brijanje, ali to su i hemikalije koje mogu izazvati alergene, a takođe su povezane sa glavoboljom, vrtoglavicom, osipom i iritacijom kože. 6. Glikoli

Uobičajene hemikalije uključuju propilen glikol, butilen glikol i etilen glikol. Oni izazivaju suvu kožu, osip, dermatitis i mogu čak doprineti poremećajima krvi i bubrega.

7. BHT

Butilirani hidroksitoluen takođe može izazvati iritaciju kože, očiju i pluća, kao i poremećaj hormona. Ova hemikalija je 1992. godine proglašena među najotrovnijim hemikalijama od strane Federalne agencije za toksične supstance i registar bolesti.

8. Isopetan

Kreme za brijanje često sadrže ovaj rastvarač koji pomaže da se neki sastojci rastvaraju u druge i mogu izazvati suvu kožu, vrtoglavicu, glavobolju, dermatitis i iritaciju nosa i grla.

9. Palmitinska kiselina

Korišćen kao emulgator za ravnomerno mešanje formula kreme za brijanje, pokazalo se da ovaj sastojak izaziva dermatitis.

10. Štetno po životnu sredinu

Zbog mnogih hemikalija koje se nalaze u proizvodima za brijanje, oni se ne mogu rastvoriti u okeanu, što ih čini opasnim po životnu sredinu. Izbegavanje upotrebe proizvoda za brijanje znači manje pakovanja i manje kancerogenih materija u zemlji, vazduhu i vašem domu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: