Začin koji sprečava nadutost - samo par grama je dovoljno da vas reši stomačnih problema

Ova lekovita biljka iz porodice štitarki upotrebljava se više od 4.000 godina. Ima brojna lekovita svojstva, pa ne čudi što se u starom Egiptu koristila kao lek. U pitanju je kumin.

Izvor: hayat.ba

Sreda, 04.05.2022.

08:23

Začin koji sprečava nadutost - samo par grama je dovoljno da vas reši stomačnih problema
Foto: Shutterstock/SteAck

Raste na području od istočnog Mediterana do Azije, a posebno u Indiji koja je njegov najveći proizvođač. Kumin je nezaobilazni deo indijskih karija i brojnih drugih međunarodnih jela.

Tačnije, u kulinarstvu se koriste semenke kumina koje imaju pikantan sladak ukus sa tragovima gorčine, a koji je vrlo sličan anisu. Kumin je i vrlo jak začin, pa ga koristite u umerenim količinama.

U bliskoistočnoj kuhinji kumin se dodaje u sva jela sa pasuljem i leblebijom. Glavni razlog? Sprečava nadutost i gasove izazvane konzumacijom ovih mahunarki. Veče pre termičke obrade treba potopiti pasulj, a potom dodati malo kumina kod kuvanja.

Ako imate problema s nadutošću i gasovima, možete isprobati i tehniku žvakanja prstohvata semenki kumina nekoliko puta dnevno uz prethodnu konsultaciju s lekarom.

Neka istraživanja su pokazala da semenke kumina stabilizuju crevnu floru i mogu pomoći u lečenju gastrointestinalnih poremećaja, sprečavaju rast loših, i podstiču rast dobrih bakterija.

Kumin se na tržištu može naći u specijalizovanim prodavnicama začina ili zdrave hrane u obliku semenki ili praha.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: