Najpoznatiji je lek protiv nesanice, depresije i virusa, ali niko ne zna koliko ima loših efekata

Da li ste napeti, letargični i loše spavate? Neka vaš izbor bude kantarion (Hipericum perforatum). Ova biljka je najpoznatiji prirodni lek za depresiju, a najčešće se pije kao čaj.

Izvor: Živim.hr

Sreda, 27.04.2022.

14:38

Najpoznatiji je lek protiv nesanice, depresije i virusa, ali niko ne zna koliko ima loših efekata
Foto:Shutterstock/Wiro.Klyngz

Prednosti

1. Dokazano ublažava napetost, pomaže protiv nesanice, smanjuje osećaj iscrpljenosti i letargije.

2. Ima antibakterijsko i antivirusno dejstvo.

3. Zbog antiinflamatornih svojstava, obloge od kantariona ili kantarionovo ulje se koriste spolja kod raznih opekotina, ujeda insekata i za smanjenje i ublažavanje ožiljaka.

4. Preporučuje se i za podmazivanje rana koje teže zarastaju jer ubrzava regeneraciju kože.

5. Potvrđeno je da ublažava simptome menopauze.

6. Koristi se i za groznicu i probleme sa jetrom i žuči.

Doziranje

Ako se uzima u kapsulama ili tabletama, uobičajena doza kantariona za odrasle je 300 miligrama tri puta dnevno, uz obrok. Upotreba kod dece nije dovoljno istražena, pa je najbolje da ga deca ne uzimaju.

Kantarion se uglavnom dobro podnosi i daje dobre rezultate, ako se uzima prema preporukama. Međutim, može izazvati neželjene efekte kao što su suva usta, preosetljivost na sunčevu svetlost ili loše varenje. Ako osoba uzima antidepresive, potreban je veliki oprez, jer kantarion reaguje sa ovim lekovima, posebno sa onima iz grupe MAOI (neselektivni inhibitori monoamin oksidaze) i sa svim lekovima i suplementima koji podižu nivo serotonina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: