Raskopčali ste pantalone posle ručka? Napravili ste veliku grešku

Obroci u toku dana rutina su za svakog od nas. Osim što nam obezbeđuju energiju, oni su i izvor zdravlja koje nam je neophodno.

Izvor: hayat.ba

Četvrtak, 07.04.2022.

10:38

Raskopčali ste pantalone posle ručka? Napravili ste veliku grešku
Foto: Profimedia

Često se međutim događa da nesvesno neki od vas praktikuju određeni vid ponašanja nakon jela koji dugoročno gledano može da ugrozi vaše zdravlje.

Kako bismo vam skrenuli pažnju na naizgled bezazlene, ali zaista škodljive oblike ponašanja neposredno nakon jela, istaći ćemo šta je to što ne treba da radite.

PUŠENJE CIGARETA

Verovatno ste svesni posledica ove loše navike po vaše zdravlje u globalu, ali ono što studije pokazuju je zaista poražavajuće a tiče se pušenja cigareta neposredno nakon jela.

Pušenje nakon što ste završili sa obrokom 10 puta povećava šanse da obolite od kancera.

KONZUMIRANJE VOĆA

Ako jedete voće odmah nakon što ste završili sa doručkom ili ručkom, nepotrebno ćete svoj stomak izložiti nadutosti. Voće je preporučljivo jesti sat do dva nakon obroka, i sat vremena pre sledećeg obroka.

ISPIJANJE ČAJA

Ispijanje čaja nakon obroka je navika karakteristična za brojne kulture. Međutim, stručnjaci tvrde da ovo nije povoljno po ljudsko zdravlje.

Listovi čaja sadrže visok nivo kiseline koja dovodi do toga da se proteini iz hrane koju jedemo stvrdnjavaju i samim tim vam otežavaju varenje.

OTKOPČAVANJE KAIŠA

Kada olabavite kaiš na pantalonama, nakon što ste se pošteno najeli, prividno sebi olakšavate.

Ova navika međutim dovodi do uvrtanja creva i začepljenja koje može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

KUPANJE

Odlazak na kupanje posle obroka nikako nije preporučljiv, jer dovodi do povećanja protoka krvi u telu, naročito u predelu ruku i nogu.

Samim tim količina krvi koja je potrebna u predelu želuca da bi se hrana varila je manja, i varenje je otežano.

ŠETNJA

Iako stara izreka kaže da je potrebno preći sto koraka nakon obroka kako biste doživeli sto leta, to zapravo nije tačno.

Šetnja dovodi do toga da probavni sistem ima poteškoća sa apsorbovanjem hranljivih sastojaka iz hrane koju ste upravo uneli u organizam. Poželjno je otići u šetnju sat vremena nakon jela.

SPAVANJE

Spavanje je takođe loš potez nakon jela, jer na taj način sistem za varenje ima težak zadatak pred sobom, budući da se organizam u stanju spavanja usporava.

Hrana koja se pravilno ne svari izaziva nadutost i stomačne tegobe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: