Uspešno mu ugradili moždani implantat, a njegove prve reči: "Hoću pivo"

Potpuno paralizovan čovek, koji mesecima nije mogao da komunicira nakon što je izgubio sposobnost čak i da pomera oči, koristio je moždani implantat i od svojih staratelja zatraži pivo. Čovek je želeo i da "glasno" sluša bend Tool, zamolio je majku za masažu glave i naručio kari – sve to snagom misli, piše Independent.

Izvor: nethr

Ponedeljak, 28.03.2022.

10:02

Uspešno mu ugradili moždani implantat, a njegove prve reči:
Foto:Shutterstock/marvent

Čoveku, koji sada ima 36 godina, u martu 2019. hirurški su ugrađene dve kvadratne elektrode u mozak kako bi se olakšala komunikacija nakon što je ostavljen u vegetativnom stanju kao rezultat amiotrofične lateralne skleroze (ALS).

Hirurški postavljene elektrode omogućavaju osobi sa naprednim ALS-om da komunicira s drugima putem neuronskih signala.

Ljudi sa progresivnom neurodegenerativnom bolešću imaju prosečan životni vek nakon dijagnoze od dve do pet godina, iako mogu da žive mnogo duže. Pokojni fizičar Stiven Hoking živeo je još 55 godina nakon svoje dijagnoze, oslanjajući se pred kraj svog života na komunikacioni uređaj kojim upravlja jedan mišić lica.

Radeći sa istraživačima u Centru za bioinženjering i neuroinženjering Vis u Ženevi, u Švajcarskoj, pacijent sa ALS-om pristao je da mu ugrade implantate u mozak kada je još imao mogućnost da koristi pokrete očiju za komunikaciju 2018. Na pitanja sa "da" ili "ne" odgovarao je pokretima očiju.

Jedna od njegovih najranijih komunikacija odnosila se na njegovu negu. Tražio je da mu glava bude u povišenom i ravnom položaju kada su posetioci u prostoriji.

Takođe je zahtevao da se kroz njegove lule uvedu razne vrste hrane, uključujući supu, gulaš i supu od slatkog graška. "Želim kari sa krompirom za hranu, zatim bolonjeze i krompir supu", stajalo je u jednom zahtevu.

Takođe je mogao da komunicira sa svojim četvorogodišnjim sinom i ženom, generišući poruku "Volim svog kul sina". Istraživanje je detaljno opisano u studiji objavljenoj ove nedelje u časopisu Nature Communications.

Važan korak za ljude sa ALS

U studiji se napominje da se BCI komunikacioni sistem može koristiti u kući pacijenta, a neke sesije se čak izvode na daljinu preko laptopa pacijenta.

Naučnici koji stoje iza tehnologije interfejsa mozak–kompjuter sada traže sredstva za obezbeđivanje sličnih implantata za druge ljude sa ALS-om, koji će koštati blizu 500.000 dolara tokom prve dve godine upotrebe.

"Ovo je važan korak za ljude koji žive sa ALS-om i o kojima se brine van bolničkog okruženja", rekao je Džordž Kouvas, glavni tehnološki službenik u centru Vis.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: