Spavate sa uključenim televizorom – šta se tada dešava u organizmu?

Dobar san jedna je od najvažnijih stvari za dobro zdravlje, no kada pri tome radi televizor, gotovo ga je nemoguće imati. Iako mnogi smatraju da će brže zaspati uz uključen televizor, stručnjaci ne podržavaju tu tvrdnju.

Izvor: B92

Utorak, 15.02.2022.

17:48

Spavate sa uključenim televizorom – šta se tada dešava u organizmu?
Foto: Profimedia

Postoji mnogo istraživanja koja pokazuju kako se svakodnevno korišćenje tehnologije odražava na naš san, pa samim tim i celokupno zdravlje. Iako su ona i dalje u toku, zaključak je isti – ako možete izbeći korišćenje ovih uređaja u krevetu, onda bi to trebalo učiniti.

Anketa Nacionalne fondacije za san (National Sleep Foundation) pokazala je kako čak 60 odsto Amerikanaca gleda televiziju neposredno pre nego što zaspi, u nadi da će im to pomoći da lakše utonu u san.

Ipak, mnogi stručnjaci tvrde da, kada spavate sa uključenim televizorom, zapravo svom organizmu dajete manje sna nego što mu je potrebno, a to za sobom vuče brojne probleme.

Spavanjem sa uključenim televizorom smanjuje se proizvodnja melatonina, hormona koji igra ključnu ulogu u spavanju. On signalizira vašem telu da je vreme da se odmori i oporavi od napornog dana.

Televizor i drugi uređaji koji proizvode plavo svetlo mogu smanjiti količinu melatonina koju proizvodi naše telo. Tada mozak teže razlikuje dan i noć, a onda kada se to desi, znatno je teže zaspati.

Bilo da gledate televizijski program ili samo slušate zvuk televizora pred spavanje, telo se trudi da vaš mozak bude u konstantnom pogonu, ne ostavljajući mu prostora da se isključi. Pored toga što mu ne pružate priliku da se odmori, čak i ako se desi da u neko doba utonete u san, on može dovesti do sanjanja čudnih ili uznemirujućih snova, upozoravaju.

Poznato pravilo spavanja 7–8 sati dnevno jedan je od glavnih saveta na koje stručnjaci upozoravaju, a sve s naglaskom da bez potrebnog odmora povećavamo šanse za rizikom od niza problema, poput rizika od dijabetisa, visokog krvnog pritiska, slabljenja imuniteta, gubitka pamćenja, koncentracije i drugih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: