Maske su nam oslabile imunitet?

Virusolozi se slažu da je nošenje maski moglo da ostavi traga na naš imunitet jer on jednostavno nije imao prilike da ojača u kontaktu s drugim virusima. Tako bi nam i prehlade ubuduće mogle teže padati.

Izvor: index.hr

Nedelja, 13.02.2022.

14:27

Default images
Foto: Profimedia

"Kako nosimo maske, ne nadražujemo taj naš imuni sistem i ne podsećamo da bi trebalo da se aktivira i održavi svojevrsni imunološki fitnes", rekla je virusološkinja Irena Tabain.

Ona je dodala da takvo stanje ne može da potraje dugo.

"Tako se već pokazalo da i infekcije virusima koji u pravilu izazivaju vrlo blage infekcije, zbog kojih tek malo šmrcamo ili imamo neku tek blago povišenu temperaturu pa ih najčešće prevaziđemo u hodu, kod odraslih osoba sada mogu izazvati i teže kliničke slike", rekla je i dodala:

"Ali takvo stanje ne bi trebalo dugo da potraje jer ćemo prestankom nošenja maski opet biti u kontaktu sa svim mikroorganizmima i funkcionisati kao i ranije", zaključila je dr Irena Tabain.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

97 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: