Koliko je Novakova kompanija blizu pronalasku leka za kovid 19? VIDEO

Novak Đoković kupio je dansku farmaceutsku kompaniju koja se bavi traženjem rešenja u oblasti lečenja koronavirusa. Kompanija na svom sajtu navodi da se bave "razvijanjem tretmana i lekova za retroviruse i otporne bakterije".

Izvor: B92

Petak, 21.01.2022.

08:54

Koliko je Novakova kompanija blizu pronalasku leka za kovid 19? VIDEO
Foto: Printscreen/Prva TV

Kada govorimo uopšteno o razvijanju inovativnih lekova, taj proces može da traje jako dugo, pa i do 10 godina.

"To je veoma neizvestan proces. Od 10.000 supstanci koje kreću u ispitivanje, samo jedna postane lek", rekao je u jutarnjem programu TV Prva Bojan Trkulja, direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova.

On je dodao da su svi ti lekovi prethodno već bili u razvoju za neku drugu virusnu bolest – remdesivir je inicijalno razvijan kao lek protiv ebole, favipir protiv gripa, molnupiravir takođe.

Trkulja ističe da je prerano govoriti o tome da li će lek koji razvija danska kompanija, u vlasništvu bračnog para Đoković, biti uspešan protiv koronavirusa.

"To je investicija. U ovom momentu postoji jako veliki broj potencijalnih lekova koji se razvijaju protiv koronavirusa", rekao je Trkulja.

Takođe, objasnio je da uopšte nije jednostavno da se antivirusni lekovi pojave na tržištu.

"Ako pogledamo istorijski, možemo na prste jedne ruke da nabrojimo uspešne lekove protiv određenih virusnih oboljenja, danas pre svega protiv hepatitisa C, HIV-a, gripa i tu se negde otprilike lista završava", ističe Trkulja.

Efekat primene lekova na pandemiju

Od početka pandemije pokušali smo pristupom koji je posmatrao lekove koji već postoje. Posle smo došli do monoklonskih antitela, a najveći problem je što se moraju davati intravenskim putem.

Najveći problem s pandemijom koronavirusa je velika zaraznost, usled čega postoji veliki pritisak na zdravstvo. Onog momenta kada antivirusni lekovi počnu da dolaze u oralnom obliku, to je mnogo lakše

Sada smo ušli u fazu u kojim imamo monoklonska antitela koja se daju oralnim putem – baricitinib, molnupiravir, a očekuje se da će pre kraja prvog kvartala ove godine kod nas stići i pakslovid.

Polako borba protiv virusa počinje da se zahuktava ne samo na nivou vakcina, već i na nivou lekova.

"Injekcija protiv kovida"

"Prva velika vest koja dolazi je lek koji je dobio dozvolio u SAD-u – monoklonsko antitelo koje se daje jednokratno", rekao je Trkulja.

U pitanju je intramuskularna injekcija, koja pruža šestomesečnu zaštitu od nastupanja kovida 19.

A može se primeniti kod svih onih koji iz objektivnih razloga ne mogu da dobiju vakcinu.

Pogledajte više u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: