Samački život loše utiče na zdravlje muškaraca, dok kod žena to nije slučaj - otkrila studija

Novo istraživanje koje je objavljeno početkom ove nedelje pokazuje da samački život posebno negativno utiče na muškarce.

Izvor: klix.ba

Nedelja, 16.01.2022.

09:32

Samački život loše utiče na zdravlje muškaraca, dok kod žena to nije slučaj - otkrila studija
Foto: Profimedia

Istraživanje je proučavalo uzorke krvi 4.835 muškaraca kako bi se ispitao nivo upalnih procesa.

"Pronašli smo značajnu povezanost između prekida partnerstva ili godina samačkog života i problema s upalama kod muškaraca", rekla je dr. Karolina Davidsen, naučna saradnica na Odseku za javno zdravstvo na Univerzitetu u Kopenhagenu.

Istakla je da kod žena to nije slučaj.

"Najnovija studija mogla bi osvetliti rizike za muškarce koji žive sami, ali zdravlje je višestruko i praćenje činilaca rizika, maksimiziranje dobrobiti i lečenje upala koje se pojave uz pomoć vašeg lekara mogu pomoći pacijentima da žive zdravim životom", navodi se u istraživanju.

Studija, objavljena u časopisu BMJ, proučavala je i godine života samaca.

Za neke je činjenica da je samački život čak i prednost, smatra Eliakim Kislev, docent na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu. Kislev je analizirao američke i evropske baze podataka, uključujući US Census Bureau i European Social Survey, kao deo ispitivanja trendova kod samaca i onoga što je neke samce činilo srećnim.

Proučavao je običaje u više od 30 zemalja i vodio više od 140 intervjua sa samcima u SAD-u i Evropi - s ljudima između 30 i 78 godina koji su zajedno predstavljali mešavinu polova, seksualnosti te socioekonomskog i etničkog porekla. Otkrio je da ključne razlike između srećnih samaca i nesrećnih samaca uopšteno zavise od toga jesu li internalizovali stereotipe o tome da su sami ili im je svejedno. "Samoća nekih srećnih samaca takođe je nadoknađena sticanjem uzbudljivih iskustava, poput putovanja ili pronalaženja novih hobija", rekao je Kislev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: