Buster doza posle 3 meseca, testovi na kovid jeftiniji

Na današnjoj sednici Kriznog štaba odlučeno je da će od sada biti dovoljno da između druge i treće doze vakcine prođe tri meseca.

Izvor: B92

Petak, 14.01.2022.

16:48

Buster doza posle 3 meseca, testovi na kovid jeftiniji
Foto: Shutterstok/Dragan Mujan

U Srbiji će između 2. i buster doze vakcine biće dovoljno da prođe 3 meseca, i građani će 3. dozu moći da prime nakon 3 meseca – jedna je od prvih odluka Kriznog štaba. Takođe, period izolacije se sa 10 smanjuje na 7 dana, rečeno je danas.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba Zoran Gojković poručio je da još nema potrebe za četvrtom dozom u Srbiji.

U izjavama za medije nakon sednice Kriznog štaba Gojković je objasnio da se sve odluke o vakcinaciji donose u skladu sa naučnim istraživanjima, dodajući da za sada nema naučnih potvrda da je potrebna četvrta doza.

"Polako sa četvrtom dozom", kazao je Gojković.

Pozvao je sve građane da se vakcinišu i ponovio da je to neophodno kako bi se suzbilo širenje virusa.

Takođe, smanjena je cena PCR testa.

"Doneta odluka da svi oni koji žele da se testiraju na lični zahtev mogu to da učine po nižim cenama, umesto 9.000 sada je PCR 6.000 dinara, dok je antigenski sa 3.500 sada smanjen na 1.800 dinara", naveo je danas posle sednice Kriznog štaba dr Zoran Gojković

On je naveo i da je doneta odluka da se skrati vreme vakcinacije između druge i treće doze.

"Doneli smo odluku da se između druge i treće vakcine skrati vreme na tri meseca. Treći zaključak je da nam se skraćuje vreme perioda izolacije, sada će to biti 7 dana", istakao je dr Gojković.

Po važećem zakonu, stiže vam od sanitarne inspekcije nalog za izolaciju u slučaju da ste pozitivni na virus.

"U slučaju da prekršite samoizolaciju sanitarna inspekcija i policija su dužni da vas vrate u izolaciju. Kako pravnici tumače, ne postoji zakonska mera kako bismo nekoga kaznili za kršenje samoizolacije", naveo je Gojković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: