Dva nova leka protiv kovida 19

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je danas zvanično preporučila dva nova tretmana protiv kovida 19 u specifičnim slučajevima.

Izvor: Tanjug

Petak, 14.01.2022.

08:15

Dva nova leka protiv kovida 19

Na listi tretmana koje preporučuje SZO sada je ukupno pet lekova.

Kako je objavljeno u britanskom medicinskom časopisu BMJ (British Medical Journal), stručnjaci SZO preporučuju lečenje kovida 19 sintetičkim antitelima, sotrovimabom, i lekom koji se obično koristi protiv reumatoidnog artritisa, baricitinibom.

Sotrovimab se preporučuje pacijentima koji su oboleli od blagog oblika kovida, ali su pod visokim rizikom od hospitalizacije.

Baricitinib se preporučuje za "pacijente sa teškim ili kritičnim kovidom", kojima mora da se daje u kombinaciji sa kortikosteroidima. Pročitajte još i:

Moćna kubanska medicina napravila 5 novih vakcina protiv kovida - više od 90 odsto efikasne

SZO preporučila koktel antitela protiv kovida

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: