Često vas boli stomak? Kombinacije hrane koje stalno jedemo su mogući krivci

Loše kombinacije hrane mogu dovesti do bolova u stomaku, nadimanja, umora, gasova i nelagode. Ako nastavite da konzumirate pogrešne kombinacije hrane tokom dužeg perioda, to može dovesti do osipa, hroničnih problema sa probavom i lošeg zadaha.

Izvor: klix.ba

Ponedeljak, 10.01.2022.

08:57

Default images
Foto: Profimedia

Takođe, kombinovanje nekompatibilnih namirnica može vam odmoći u pokušaju da smršate. Kada je u pitanju lista onih koje ne bi trebalo mešati ističu se visokoproteinske namirnice, kao i kombinacije citrusnog voća s mlekom koje mogu da naštete vašoj probavi.

Dve visokoproteinske namirnice

Jaja i suvo meso su popularne namirnice za doručak, ali je preporučljivo izbegavati ovu kombinaciju. Ove dve namirnice su bogate proteinima i teške su vašem stomaku. Trebaće više vremena da se svari oboje. Prvo treba da jedete lagane proteine, a zatim meso.

Citrusno voće i mleko

Mleku je potrebno duže da se provari i kada zajedno uzmete mleko i limun ili bilo koje citrusno voće, mleko se zgrušava. To može dovesti do opekotina.

Neki ljudi su takođe netolerantni na laktozu, što znači da nisu u stanju da vare laktozu prisutnu u mleku.

Mleko i banana

Kombinacija mleka i banane je teška i potrebno joj je dosta vremena za varenje. Dok se hrana vari, osetićete umor. Ako volite da pijete mlečne šejkove od banane, dodajte prstohvat cimeta ili muškatnog oraščića u prahu kako biste poboljšali probavu.

Voće uz obrok

Voće se lako vari, ali uz obrok može zahtevati više vremena. Dakle, dok se hrana ne svari, voće se zadržava i počinje da fermentira. Pokušajte da izbegnete da jedete voće uz obrok ili odmah nakon obroka.

Sir uz hladno piće

Ko ne voli picu sa gaziranim sokom? Koliko god zvučalo primamljivo, ova kombinacija nije dobra za vaše zdravlje. Trebalo bi izbegavati ispijanje hladnog napitka s jelima koja u sebi sadrže sir jer kombinacija može dovesti do poteškoća u apsorpciji. Može izazvati nelagodu i bol u stomaku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: