Nije samo prehlada, bude mnogo ozbiljnije: Šta sve može da nam se desi ako hodamo bosi?

Iako su bose noge za mnoge pojam opuštenosti, naše mame i bake imaju pravo kada idu za nama i govore nam da obujemo papuče. Iako bosonogi lakše možemo navući prehladu ili upalu, postoje još neke stvari zbog kojih se ne preporučuje da takvi hodamo.

Izvor: B92

Petak, 07.01.2022.

16:35

Nije samo prehlada, bude mnogo ozbiljnije: Šta sve može da nam se desi ako hodamo bosi?
Foto: Profimedia

Onaj trenutak kada posle napornog dana dođete kući, skinete cipele, čarape i napokon oslobodite svoje noge, jedan je od najlepših osećaja. No, da je dobar za zdravlje, baš i nije.

Osim bola i nelagode, može doći i do određenih oboljenja.

Trn u peti (Planetarni fascitis)

Ovaj bol većini je poznat, a postao je sve učestaliji. Pojavljuje se kada se ošteti tkivo koje povezuje petu i zglob. Iako se uglavnom javlja pri nepoznatim razlozima, nove i povećane aktivnosti takođe mogu biti razlog. Nošenje prikladne obuće i izbegavanje bosih nogu može da reši problem.

Mortonov neurom

Hodanje bosih nogu može pogoršati ovo stanje, prepoznatljivo po bolu i ukočenosti u zglobu stopala ili prstima. Rizik od njega povećava se kada nosite visoke potpetice ili uske cipele. Moguće je da se pojavi i ako imate ravna stopala ili se bavite sportom koji ih dodatno opterećuje. Preporučuje se da osobe sa Mortonovim neruomom nose obuću sa kvalitetnom podrškom za luk stopala i mekim jastučićem na peti.

Tendinitis

Tetive koje se nalaze u stopalu, a povezuju mišiće i kosti mogu se upaliti, a najčešći razlog za to su upravo bosa stopala.

Spuštena stopala

Osobe koje imaju ovaj problem dodatno ga mogu pogoršati bosonogim hodanjem. Nošenje adekvatne obuće zaštitiće vaša stopala i ublažiti neugodu i bol.

Ukoliko osetite bol u stopalima, nemojte izbegavati odlazak doktoru.

Ako volite da hodate bosi, to treba raditi umereno, inače preporučuje se da hodate u papučama.

"Nosite papuče koje vašim stopalima daju kvalitetan oslonac, a možete odabrati i patike samo za hod po kući. To će vam pomoći da se osećate stabilnije", napomenuo je doktor Vilijam Špilfogel.

Važno je da je obuća ugodna, da daje kvalitetan oslonac luku stopala i po mogućnosti ima jastučić. Tako ćete svoju težinu podeliti ravnomerno na celo stopalo i pomoći mu da se lakše nosi sa svakodnevnim aktivnostima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: