Direktor Fajzera: "Izvesna i četvrta doza vakcine, moramo brže da reagujemo"

Do marta se očekuje da bude napravljena i vakcina koja će štiti i od novih, omikronskih sojeva.

Izvor: B92, klix.ba

Nedelja, 12.12.2021.

14:54

Direktor Fajzera:
Ververidis Vasilis / Shutterstock.com

Direktor farmaceutske kompanije Fajzer, Albert Burla, istakao je da bi vakcinacija četvrtom dozom vakcine protiv korona virusa mogla biti mnogo pre nego što se očekivalo.

On je u izjavi za CNBC rekao da preliminarni podaci istraživanja pokazuju da Fajzerova vakcina, koja se proizvodi u saradnji sa nemačkom kompanijom Bajontek, ne pruža dovoljnu zaštitu od omikronskih sojeva koronavirusa.

Burla je ovo rekao ubrzo nakon što je Fajzer rekao da su tri doze vakcinacije značajno razvile imunitet protiv novootkrivenog soja. Fajzer i Bajontek su nagovestili da će verovatno moći da naprave vakcinu isključivo protiv omikronskih sojeva do marta sledeće godine.

"Na osnovu činjenica shvatićemo koliko se dobar imunitet dobija vakcinacijom sa tri doze, protiv sojeva omikrona i koliko dugo traje. Druga stvar je što mislim da će vakcinacija i četvrtom dozom biti potrebna. Međutim, mi još uvek moramo da sačekamo "Možda ćemo morati brzo da reagujemo," rekao je direktor kompanije Fajzer.

On je napomenuo da je važno nastaviti sa vakcinacijom, posebno zbog predstojeće zime, kada ljudi provode više vremena u zatvorenom prostoru, što povećava rizik od infekcije.

Prema njegovim rečima, smatra da vakcinacija sa tri doze neće biti dovoljna. On očekuje da će Fajzerove tablete protiv korona virusa Paklovid smanjiti stopu hospitalizacije, prenosi Euronjuz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

206 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: