Kako zapravo izgleda omikron? Kineski naučnici objavili fotografiju

Omikron varijanta novog koronavirusa pojavila se krajem novembra, a prve studije su pokazale da se potencijalno lakše prenosi od prethodnih sojeva.

Izvor: B92

Sreda, 08.12.2021.

10:18

Kako zapravo izgleda omikron? Kineski naučnici objavili fotografiju
Foto:Profimedia

Univerzitet u Hongkongu objavio je u sredu prvu fotografiju omikron varijante novog koronavirusa, koju su snimili pomoću elektronskog mikroskopa.

Medicinski naučnici, uključujući patologe i virusologe, uspeli su da naprave elektronski mikrograf ćelije bubrega majmuna (Vero E6) nakon što je zaražena omikronskom varijantom novog koronavirusa.

Pomenuti univerzitet je objavio fotografije omikrona sa malim i velikim uvećanjem.

Pri malom uvećanju, slika pokazuje oštećenje ćelija sa otečenim vezikulama koje sadrže male crne virusne čestice, objasnili su naučnici.

Slika sa velikim uvećanjem prikazuje skupove virusnih čestica sa šiljcima u obliku korone na njihovoj površini.

Naučnici sa Odeljenja za mikrobiologiju Univerziteta u Hongkongu uspeli su da iz kliničkih uzoraka izoluju varijantu omikrona, što će omogućiti razvoj i proizvodnju vakcina protiv ove najnovije varijante.

Najvažnija karakteristika omikron varijante je to što ima najviše mutacija do sada na šiljastom proteinu, njih 32. To znači da može lakše da potisne imuni odgovor i da se lakše širi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: