Omikron mutacija može da pomogne kovidu da izbegne antitela?

Naučnici koji rade na projektu koji finansira Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, koji predvodi Univerzitet Rajs, sastavili su listu mutacija u proteinu SARS-CoV-2 šiljaka koje mogu učiniti varijantu omikrona otpornijom na neutralizujuća antitela, uključujući i ona dobijena vakcinacijom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.12.2021.

15:23

Omikron mutacija može da pomogne kovidu da izbegne antitela?
Foto:EPA/ GEORGI LICOVSKI

To bi moglo da poveća rizik od prodora slučajeva kovida 19.

Prvi takav proboj kod potpuno vakcinisanog pacijenta, iako bez buster doze, u Sjedinjenim Državama, navodno je pronađen u Kaliforniji ove nedelje.

Prema starijem naučniku iz Signature Science LLC, Džinu Godboldu, ocenjeno je da u omikornu postoji devet od desetina prijavljenih genetskih mutacija i delecija u šiljcima varijante za koje istraživači sumnjaju da pomažu virusu da izbegne antitela.

Godbold je rekao da je CDC projekat omogućio timu da prikupi mnoštvo podataka koji se prikupljaju o virusu.

Dok su potrebni dodatni podaci za procenu ozbiljnosti slučajeva kovidom 19 od infekcije omikronom, Godbold je napisao da će ova varijanta verovatno učiniti SARS-CoV-2 ne samo transmisivnijim, već i "onim koji može da izbegne neutralizujuća antitela izazvana vakcinacijom bolje od ranije viđene varijante", prenosi Technology.

"Pošto virus SARS-CoV-2 neće prestati da mutira, naš cilj je da obezbedimo resurs zajednice za brzu identifikaciju, agregaciju i deljenje visokokvalitetnih podataka koji dopunjuju srodne napore koji se odvijaju širom sveta", rekao jekompjuterski naučnik Rajs Tod Treangen, koji je i glavni istraživač u ovom projektu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: