Naučnici objašnjavaju zbog čega organizam traži kečap

Ukoliko vam se nekad desilo da vam organizam traži kečap, postoji naučno objašnjenje zbog čega je to tako.

Izvor: B92

Subota, 04.12.2021.

21:16

Naučnici objašnjavaju zbog čega organizam traži kečap
Foto:EPA/ SEBASTIEN NOGIER

Prema istraživanjima, kečap je jedan od retkih namirnica koji „pogađa“ svih pet čula ukusa. On je sladak, kiseo, slan, gorak i „umami“ - prijatan. Upravo zato nas toliko ovaj sos zadovoljava.

"Umami" ukus je posebno spečifičan jer „tera vodu na usta“ i utiče na lučenje stomačne kiseline koja pomaže u varenju proteina iz hrane. Upravo zato "umami" ukus utiče i na apetit i na sitost.

Budući da aktivira svih pet čula ukusa, ovaj sos zadovoljava sve receptore u mozgu. A samim tim, postajemo srećniji nakon konzumiranja kečapa.

Uz sve to, kečap utiče i na poboljšanje drugih čula. Neka istraživanja su pokazala da ovaj sos poboljšava ukus druge hrane.

Međutim, kupovni kečapi su prepuni šećera i nisu naročito zdravi, pogotovo ako se konzumiraju u prekomernim količinama. Ako obožavate ovaj sos i jedete ga u velikim količinama, onda je zdravije i bolje da napravite svoj domaći kečap.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: