Francuska vakcina firme Valneva – "Dobra, ako ne i bolja od Astrazenekine"

Evropska agencija za lekove saopštila je danas da je započela procenu vakcine protiv kovida 19 francuske biotehnološke firme Valneva, nedeljama nakon što je EU potpisala ugovor sa ovom kompanijom o isporuci vakcine.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.12.2021.

17:49

Francuska vakcina firme Valneva –
Foto:EPA/STEPHANIE LECOCQ

Odluka da se započne analiza u realnom vremenu zasnovana je na preliminarnim studijama koje sugerišu da vakcina VLA2001 pokreće odgovor antitela na koronavirus, navodi se u saopštenju Evropske agencije za lekove (EMA), prenosi Rojters.

Vakcina protiv kovida 19 kineskog Sinovaka, kao i francusko-britanska Sanofi /GlaksoSmitKlajn (GSK) i ona ruskog instituta Gamaleja takođe su pod revizijom EMA, koja ima za cilj da ubrza moguća odobrenja proučavanjem podataka čim oni budu dostupni.

Evropska komisija je prošlog meseca potpisala svoj osmi sporazum o vakcini protiv kovida 19, sa Valnevom, prema kojem bi kompanija trebalo da isporuči do 60 miliona doza vakcine tokom dve godine.

Valneva je u oktobru saopštila da je njena vakcina pokazala efikasnost "barem isto tako dobru, ako ne i bolju" od vakcine Astrazeneke, u ispitivanju u kasnoj fazi u kojoj su ove vakcine praćene uporedo, pri čemu je Valnevina vakcina imala znatno manje neželjenih efekata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: