Molnupiravir će promeniti sve, smatra direktorka RFZO

U decembru u Srbiju stiže novi lek za koronu molnupiravir, a prof. dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka RFZO, pojašnjava kojim pacijentima je namenjen, koliko je efikasan, kako se primenjuje, kao i koliko doza stiže.

Izvor: B92

Sreda, 24.11.2021.

11:21

Molnupiravir će promeniti sve, smatra direktorka RFZO
Foto: Profimedia

"Nijedan lek ne može da zameni vakcinu. Molnupiravir u našu zemlju stiže u decembru i njegovo davanje pacijentima trebalo bi da rastereti bolničke kapacitete i smanji broj umrlih od kovida", kazala je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Ona napominje da je ovaj lek namenjen pacijentima koji imaju pridružene bolesti, jer su oni u povišenom raziku od razvijanja teške kliničke slike i to su prevashodno osobe koje pate od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, gojazni i onkološki pacijenti. Lek se ne daje trudnicama, dojiljama i mlađima od 18 godina.

Prof. dr Sanja Radojević Škodrić kazala je da se molnupiravir daje u prvih pet dana od pozitivnog testa na kovid 19 i to pacijentima sa lakšom i srednje teškom kliničkom slikom, prenosi "Blic".

"Pacijentu se daje jedna kutija ovog leka i on je u obliku tablete. Prva količina koja će stići je 50.000 doza, a imamo takav ugovor da dodatne količine možemo povlačiti bez ograničenja, kada za njima bude potrebe", objasnila je dr Sanja Radojević Škodrić. Dodala je i: "Molnupiravir je registrovan, ali još uvek ga nema u upotrebi. Sjedinjene Američke Države (gde se proizvodi) i Srbija biće prve zemlje koje će ga dobiti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: